Dostupni linkovi

Evropska unija mijenja trgovinske sporazume


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Evropska komisija usvojila je 24.augusta paket prijedloga za povećanje trgovine između Evropske unije (EU) i 20 susjednih zemalja, među kojima su BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija, Kosovo i Sjeverna Makedonija, a s ciljem bržeg oporavka od ekonomskih posljedica pandemije COVID 19.

„Moramo učiniti sve što možemo kako bismo olakšali trgovinsku i ekonomsku aktivnost između EU i naših susjeda na euro-mediteranskom području i promovirali regionalnu integraciju“, rekao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Gentiloni.

On je naglasio kako će izmjene sporazuma pomoći državama kao što je Liban da se oporave i obnove, te će „u isto vrijeme podržati evropske kompanije u pristupu novim tržištima", istakao je Gentiloni.

Iz Komisije podsjećaju da roba sa preferencijalnim porijeklom ispunjava uslove za uvoz s nižim stopama carine ili čak nultom stopom, u zavisnosti od povlaštenog tarifnog tretmana.

Pravila o porijeklu nužna su u bilo kojem trgovinskom sporazumu, jer ona određuju koja roba može imati prednost od povlaštenog tretmana. „Porijeklo robe je ekonomska nacionalnost robe kojom se trguje“, rekao je Gentiloni.

Postupci porijekla osiguravaju da carinske vlasti mogu provjeriti porijeklo robe i omogućiti kompanijama da dokažu porijeklo svoje robe. Kad se ispune svi potrebni zahtjevi, roba s preferencijalnim porijeklom ispunjava uvjete za uvoz s nižim stopama carine ili čak nultom stopom, ovisno o povlaštenom tarifnom tretmanu, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Prijedlozi Evropske komisije modernizovati će preferencijalne trgovinske sporazume sa 20 zemalja iz panevropsko-mediteranske regije (PEM).

Prijedlozima se dopunjavaju, pored Balkanskih zemalja i bilateralni sporazumi EU sa Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom, Švajcarskom, Farskim Ostrvima, Turskom, Egiptom, Izraelom, Jordanom, Libanom, Gruzijom, Moldavijom, Ukrajinom, kao i posebno sa Palestinom.

XS
SM
MD
LG