Dostupni linkovi

Ukoliko je snimak autentičan, crnogorsko Ministarstvo odbrane podnosi krivičnu prijavu


Vojska Crne Gore (arhivska fotografija)
Vojska Crne Gore (arhivska fotografija)

Ministarstvo odbrane Crne Gore podnijeće krivičnu prijavu protiv Dušice Vulić, aktivistkinje podgoričkog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) ukoliko nadležni organi utvrde da je autentičan audio snimak koji je objavljen 18. avgusta na portalu IN4S i koji svjedoči o navodnim pritiscima vladajuće DPS pri zapošljavanju u Vojsci Crne Gore.

“Čekamo stavove nadležnih državnih organa o tome da li je snimak autentičan, ko su involvirane osobe. Za to nama trebaju dokazi da su ove stvari adekvatne, autentične. Naravno da ćemo podnijeti krivične prijave protiv svakoga ko narušava ugled bilo institucije ministra, bilo ugled Ministarstva odbrane. I kada dobijemo odgovore nadležnih, budite sigurni da ću biti najsrećniji da podnesemo krivičnu prijavu protiv nekoga ko moje ime zloupotrebljava”, kazao je crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković u ponedjeljak (24. avgusta) na konferenciji za novinare u Podgorici.

Na audio snimku tri osobe razgovaraju o tome kako da jedna učesnica razgovora (Marija) dobije posao u Vojsci Crne Gore (VCG). Druga osoba u razgovoru, za koju se navodi da je aktivistkinja DPS u podgoričkom naselju Zagorič Dušica Vulić, odgovara da za posao u VCG treba da dobije potvrdu o tome da je simpatizerka DPS. Treći glas na snimku je glas muškarca koju osoba Vulić oslovljava sa Slavoljube, koja je, kako se navodi, otac kandidatkinje Marije.

Ministar odbrane Predrag Bošković, koji je član Predsjedništva DPS, tvrdi da ne poznaje članicu pogoričkog odbora DPS Dušicu Vulić ali je najavio da će biti isključena iz vladajuće partije ukoliko se pokaže da je snimak autentičan.

“Nikome ko na taj način zloupotrebljava partiju kojoj pripada nije mjesto u organima partije", rekao je Bošković.

On je kazao da je konkurs za prijem vojnika po ugovoru u toku i da do okončanja procesa ne može reći da li će ugovor potpisati Marija Marković, ćerka podoficira VCG Slavoljuba Markovića koji su učesnici razgovora u audio snimku.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) da li je podoficir Slavoljub Marković tužio VCG jer je prekomandovan zbog učešća na litijama Srpske pravoslavne crkve - ministar Bošković tvrdi da ne zna da li je Marković učestvovao na litijama SPC.

“Mislim da je Vojska je otvorena i formirana upravo onako kako treba, da bude stub ovog sistema, odana državi Crnoj Gori da bude ispod državne zastave Crne Gore. A na taj način mislim da sam vam odgovorio na to pitanje. A to znači da i svaki vojnik VCG mora da poštuje tu hijerarhiju i mora da poštuje upravo ove vrijednosti. Mahati tuđim zastavam a, zastavama druge države a biti u VCG mislim da je to nemoguće”, zaključio je ministar Predraga Bošković.

XS
SM
MD
LG