Dostupni linkovi

Žigmanov: Moguće učešće Demokratskog saveza Hrvata u izvršnoj vlasti Srbije


Hrvati u Srbiji "isključeni" iz donošenja odluka: Tomislav Žigmanov

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izjavio je u ponedeljak da su predstavnici te stranke nedavno razgovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o mogućem učešću u izvršnoj vlasti u Srbiji, iako ta stranka nema poslanike u Skupštini Srbije.

"Konstatovano je da je teško održiva ovakva situacija u kojoj Hrvati nemaju svoje predstavnike u vlasti, ali bez konkretnih rešenja. Otvoriće se razgovor uskoro o tome, a mi smo zainteresovani da budemo uključeni u procese donošenja odluka na svim nivoima vlasti", rekao je Žigmanov na otvaranju Međunarodnog naučnog skupa "Hrvatsko-srpski odnosi, ekstremizam kao faktor destabilizacije regiona".

Dodao je da je tokom razgovora sa Vučićem "priznat problem" da su Hrvati u Srbiji "isključeni" iz donošenja odluka ali i da je pokazana spremnost da se problem reši.

"Bićete obavešteni o rešenjima u vremenu koje sledi. Aleksandar Vučić je iskazao spremnost da se o tome razgovara i mi očekujemo da će se to vrlo brzo i dogoditi i da će se pronaći način za rešenje jednog akutnog i velikog problema", kazao je Žigmanov i dodao da postoje brojni problemi kada je u pitanju poštovanje prava Hrvata u Srbiji.

On je podsetio da je DSHV, koji je bio deo koalicije Ujedinjena demokratska Srbija na parlamentarnim izborima koja nije prešla izborni prag, sada "isključen" iz donošenja odluka, pošto u Srbiji, za razliku od Hrvatske, ne postoje garantovana mesta za nacionalne manjine.

"Postojeća rešenja odgovaraju samo velikim nacionalnim manjinama - mađarskoj, bošnjačkoj i albanskoj. Sve druge nacionalne zajednice, njih 18, ne mogu učestvovati u procesu donošenja odluke", naveo je Žigmanov.

Na parlamentarnim izborima održanim 21. juna izborni prag prešle su tri većinske izborne liste (Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija i Srpski patriotski savez) i četiri liste nacionalnih manjina (Savez vojvođanskih Mađara, Albanska demokratska alternativa, te liste iz Novog Pazara koje predvode Muamer Zukorlić i Sulejman Ugljanin).

XS
SM
MD
LG