Dostupni linkovi

Bolsonaro prijetio novinaru da će ga udariti


Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro u nedjelju je zaprijetio novinaru da će ga "odalamiti po gubici", jer ga je pitao o povezanosti njegove supruge s navodnim korupcijskim skandalom.

"Tako bih vas odalamio po gubici...", rekao je ekstremno desni predsjednik novinaru O Globa kada je čuo njegovo pitanje, javlja AFP.

Novinar je bio u grupi koja se s Bolsonarom sastala nakon njegove redovne posjete Metropolitanskoj katedrali u prijestolnici Braziliji.

Predsjednik je ignorirao proteste ostalih novinara nakon te primjedbe i otišao bez daljnih komentara.

Novinar O Globa postavio je pitanje o izvještaju u časopisu Crusoe u kojem se prva dama Michelle Bolsonaro povezuje s Fabriciom Queirozom, penzioniranim policijskim zvaničnikom te predsjednikovim prijateljem i bivšim savjetnikom njenog sina Flavija Bolsonara, koji je sada senator.

Queiroz i Flavio Bolsonaro pod istragom su zbog navodne prevare s platama vladinih zaposlenika dok je mlađi Bolsonaro bio regionalni zastupnik u Rio de Janeiru i prije no što mu je otac postao predsjednik u januaru 2019. godine.

Prema časopisu, Queiroz je položio sredstva u banku Michele Bolsonaro između 2011. i 2016. godine. Prva dama nije komentirala.

Ubrzo nakon Bolsonarove geste, O Globo je objavio izjavu odbijajući njegovu "agresiju ... prema novinaru iz naših novina, koji je obavljao posao na profesionalni način".

Takvo zastrašivanje "pokazuje da Jair Bolsonaro ne priznaje da je dužnost javnog službenika ... biti odgovoran javnosti", dodaje brazilski medij.

XS
SM
MD
LG