Dostupni linkovi

Oluja Marko približava se Luizijani, oluja Laura odnela najmanje 11 života


Stanovnici gledaju radnike kako raščiščavaju područje zahvaćeno tropskom olujom Laura, u Port-au-Prince, Haiti 23. augusta 2020. Casares

Tropska oluja Marko približava se Luizijani, dok je oluja Laura odnela najmanje 11 života u Dominikanskoj Republici i na Haitiju, a sada je kod južne obale Kube.

Marko je u nedelju prerastao u uragan, ali je Nacionalni centar za uragane saopštio da su se naleti vetra smanjili na 110 kilometara na čas.

Centar je upozorio da Marko i dalje može da izazove opasne olujne udare i snažne vetrove u Meksičkom zalivu.

Laura se kasno sinoć kretala južnom obalom Kube i naleti vetra su dostizali 100 kilometara na čas. Očekuje se da oluja sutra ujutru preraste u uragan.

Tokom Laurinog prolaska Karibima, vlasti su saopštile da je najmanje 11 osoba nastradalo. Zvaničnici civilne zaštite Haitija saopštili su da su dobili izveštaje da je 10-godišnja devojčica nastradala u južnom primorskom mestu na granici sa Dominikanskom Republikom. Haićanski premijer je naveo da je najmanje osam osoba poginulo, a da se dve vode kao nestale.

U Dominikanskoj Republici su nastradali majka i dete kada se obrušio zid od naleta vetra. Stotine hiljada ljudi je bez struje u Dominikanskoj Republici usled obilnih padavina.

Iako je oluja Marko oslabila, u Luizijani ostaje na snazi upozorenje od olujnih udara, kao i da se očekuju talasi od dva metra.

XS
SM
MD
LG