Dostupni linkovi

U eksplozijama bombi na Filipinima deset poginulih i 17 ranjenih


Vojni izvori navode da su peterica vojnika izgubila živote u prvoj eksploziji
Vojni izvori navode da su peterica vojnika izgubila živote u prvoj eksploziji

U gradu Jolo na jugu Filipina odjeknule su eksplozije bombi, u kojima je poginulo najmanje deset, a ranjeno 17 pripadnika vojske i civila, uprkos strogim mjerama koje su prethodno bile uvedene zbog strahovanja od napada pripadnika organizacije Abu Sayyaf.

Vojni izvori navode da su peterica vojnika izgubila živote u prvoj eksploziji, bez dodatnih detalja o napadu, javlja AP.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad, ali se smatra da su ga izveli borci Abu Sayyafa, jer je ova grupa i ranije izvodila slične akcije u regijama u kojima je prisutna.

Filipinska vojska već nekoliko mjeseci je u ofanzivi protiv pripadnika ove organizacije, koja je sljedbenik oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), koju je SAD stavio na crnu listu zbog prethodnih napada.

Osim podmetanja bombi, pripadnici Abu Sayyafa i njihov lider, donedavno odmetnuti Anduljihad Susukan, često su kidnapirali i ubijali taoce, među kojima su bili i Filipinci te turisti iz inostranstva. Susukan je trenutno u zatvoru, gdje čeka na suđenje zbog optužbi za veliki broj ubistava.

XS
SM
MD
LG