Dostupni linkovi

Kod libijske obale nađena tijela 22 migranta


Ova tragedija, zapadno od Tripolija, povećava broj poznatih žrtava na 302, navode IOM i UNHCR

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopćila je kako su kod libijske obale u nedelju pronađena tijela 22 migranta kod grada Zuara, na istoku države.

"Libijski Crveni polumjesec danas (nedjelja) je pronašao tijela 22 migranta“, naveo je na Twitteru šef misije IOM-a u Libiji Federico Soda, prenosi AFP.

"Ove bolne smrti rezultat su sve oštrije politike protiv ljudi koji bježe od sukoba i ekstremnog siromaštva i predstavljaju neuspjeh čovjeka u upravljanju migrantskim pitanjem."

Agencije navode kako preživjeli iz posljednje tragedije, njih 37 koje su spasili ribari, navode kako je najmanje još 45 osoba, među kojima i petero djece, preminulo kada je eksplodirao motor broda na kojem su bili.

Ova tragedija, zapadno od Tripolija, povećava broj poznatih žrtava na 302, navode IOM i UNHCR i dodaju kako je prava cifra sigurno daleko veća.

U Libiji vlada haos poslije svrgavanja i ubistva dugogodišnjeg lidera Muammara Gaddafija 2011. godine. Situacija u toj zemlji dodatno je pogoršana zbog epidemije korona virusa.

XS
SM
MD
LG