Dostupni linkovi

Avganistan: Sedam civila poginulo u eksploziji bombe


Arhivska fotografija (april 2020)
Arhivska fotografija (april 2020)

U eskploziji bombe pored puta u istočnom Avganistanu poginulo je sedam civila, rekao je jedan regionalni zvaničnik, što je najnoviji čin nasilja u zemlji gde vlada nova neizvesnost oko početka pregovora između talibana i vlade u Kabulu.

Eksplozija se dogodila u okrugu Džaghatu u provinciji Gazni, a niko za sada nije za to preuzeo odgovornost.

Poginule su tri žene, dvoje dece i dva muškaraca kada je njihovo vozilo naletelo na bombu pored puta, rekao je portparol guvernera provincije.

Avganistanski civili i dalje snose najveći deo posledica rata u njihovoj zemlji uprkos naporima da se pokrenu mirovni pregovori i nađe mapa puta za posleratni Avganistan.

Prema izveštaju UN objavljenom u julu, 1.282 ljudi stradalo je u nasilju u Avganistanu u prvih šest meseci 2020. a stotine su ranjene.

Žene i deca su i dalje nesrazmerno pogođeni direktnim i indirektnim uticajm oružanog sukoba u zemlji i predstavljaju više od 40 odsto ukupnih civilnih žrtava, gde se uključuju i poginuli i ranjeni, navele su UN.

Očekivan početak pregovora između avganistanske vlade i talibana zapeo je kada je vlada u Kabulu navela da neće osloboditi poslednjih 320 talibanskih zatvorenika koje drži dok pobunjenici ne oslobode još zarobljenih avganistanskih vojnika.

XS
SM
MD
LG