Dostupni linkovi

Bocan Harčenko: Laž je da Rusija agituje da SPS bude opet u vladi


Aleksandar Bocan Harčenko

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko ocenio je kao laži izjave nekih srpskih analitičara da bi Rusija volela da u narednoj vladi opet vidi Socijalističku partiju Srbije (SPS) i da povodom toga vrši "pritisak i agitovanje".

"Ne dajemo nikome prednost, smatramo da je to unutrašnja stvar Srbije. Mi ćemo sarađivati sa vladom koja bude formirana na osnovu unutrašnjih odluka države, odnosno njenih instituticija", kazao je Bocan Harčenko za nedeljno izdanje tabloida “Kurir”.

On je rekao da je pozadina optužbi da Rusija stoji iza nedavnih demonstracija u Beogradu potpuno jasna, odnosno da je "reč o rusofobiji i želji da se Rusija istera iz regiona".

Bocan Harčenko je optužbe da Rusija stoji za antivladinih demonstracija u Beogradu i drugim većim gradovima u Srbiji nazvao "takozvani fejk, sto posto".

"Hteli su da stvore lošu predstavu o Rusiji ovde, jer Rusija nikada – bilo gde u svetu – nije bila među organizatorima takvih nemira. Mi se ne mešamo u unutrašnje stvari bilo koje zemlje, samo želimo bilateralnu saradnju. A mešaju se oni koji nas optužuju", rekao je Bocan Harčenko.

Zašto protestuju u Beogradu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

Bocan Harčenko je ocenio da Rusija i Srbija imaju dobru vojnu saradnju i najavio da se, pored teškog naoružanja koje je u prethodnom periodu u Srbiju stiglo iz ove zemlje, planira i isporuka oklopnih izviđačkih vozila i tenkova T-72, u okviru "vojno-tehničke pomoći".

Na pitanje o ulozi Rusije u rešavanju problema Kosova Bocan Harčenko je rekao da ta zemlja "pre svega vodi računa o stavu Beograda", kao i da je Rusija kao stalna članica Saveta bezbednosti UN "nezaobilazni učesnik rešavanja kosovskog pitanja".

"Za nas je jedino i održivo moguće rešenje samo ono koje je u interesu Beograda na osnovu Rezolucije 1244 SB UN, odnosno samo ono rešenje koje će biti podržano od Saveta bezbednosti", rekao je Bocan Harčenko i dodao da "kakvo moguće rešenje može da bude, zasad niko ne zna".

XS
SM
MD
LG