Dostupni linkovi

Nacistički grafiti u francuskom selu Oradur-sur-Glan


Selo Oradur-sur-Glan ostalo je isto od 1944. godine kada su nacisti upali i ubili preko 600 stanovnika, a selo spalili
Selo Oradur-sur-Glan ostalo je isto od 1944. godine kada su nacisti upali i ubili preko 600 stanovnika, a selo spalili

Vandali su ispisali grafite u kojima negiraju holokaust na zidu u selu, koje se smatra mjestom najvećeg nacističkog masakra civila u Francuskoj tokom Drugog svjetskog rata.

Francuski ministar pravde Erik Dupon-Moreti obećao je u subotu, 22. avgusta da će odgovorni biti izvedeni pred lice pravde.

"Neka se stide oni koji su ovo uradili. Učinićemo sve da pronadjemo one koji su počinili ovo svetogrdje", napisao je na svom Tviter nalogu ministar.

Radnici u mjestu Oradur-Sur-Glan nedaleko od Limoža u centralnoj Francuskoj pokušali su da prekriju grafite ispisane na zidu na ulazu u Centar sjećanja.

Riječ "laž" ispisana je na zidu zajedno sa drugim grafitima, a natpis "Selo mučenika" je precrtan.

"Neka se stide oni koji su ovo uradili. Sve će biti učinjeno da se pronađu lica koja su počinila ovo svetogrđe", rekao je Dupon-Moreti.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanan osudio je ovo kao "gadost", a premijer Žan Kastes rekao je da ti grafiti "prljaju uspomenu na naše mučenike".

Pripadnici SS divizije "Das Rajh" ubili su 642 ljudi, mještana sela, 10. juna 1944. godine, tako što su ih skupili u štale i u crkvu, a cijelo mjesto su spalili.

Novo selo izgrađeno je kasnije, ali su ruševine starog dijela ostale netaknute od rata kao stalni podsjetnik na zločine nacista.

Masakr se dogodio četiri dana nakon iskrcavanja saveznika u Normandiji. Ubistva seljana su naređena kao odmazda za otmicu njemačkog vojnika od strane pripadnika Pokreta otpora.

XS
SM
MD
LG