Dostupni linkovi

Vojska Srbije realizuju projekte za opremanje jedinica


Pripadnici Vojske Srbije
Pripadnici Vojske Srbije

Ministarstvo odbrane saopštilo je da se u Vojsci Srbije realizuju projekti opremanja jedinica po projektima “1500” i “1500+”.

Projekat „1500“, kako je objašnjeno, odnosi se na opremanje specijalnih, izviđačkih i jedinica Vojne policije najsavremenijim naoružanjem i opremom za realizaciju najsloženijih zadataka u odbrani.

„Ovim projektom jedinice Vojske Srbije opremljene su automatskim puškama sa optičkim nišanom, refleksnim nišanom sa uveličavajućom optikom i pratećom opremom, puškomitraljezima i pištoljima, termovizijskim multifunkcijskim dvogledima“, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ove jedinice opremljene su, kako se dodaje, i ručnim dnevno-noćnim laserskim daljinomerima, pasivnim noćnim nišanskim spravama, pasivnim dvogledima, smučarskom, veračkom i ronilačkom opremom i ronilačkim gumenim čamcima.

Za projekat “1500+” navedeno je da je nastavak opremanja jedinica Vojske Srbije „najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom iz domaćeg razvoja i proizvodnje“.

„Opremanje se realizuje novom generacijom zaštitne balističke opreme, modularnom automatskom puškom M17 u novom kalibru 6,5/7,62 mm, novim snajperskim puškama, dnevno-noćnim osmatračkim uređajima, besposadnom platformom “Mali Miloš”, oklopnim transporterima “Lazar 3”, oklopnim vozilima točkašima domaće proizvodnje, kao i drugim terenskim vozilima domaće proizvodnje nove generacije“, navodi Ministarstvo.

Projekat “1500+” obuhvata i set komunikaciono-informatičke opreme sa odgovarajućim softverima komandno-informacionog sistema, kao i izviđačke bespilotne vazduhoplovne platforme.

Ministarstvo odbrane navodi da su realizacijom ovih projekata, pripadnici Vojske Srbije znatno zaštićeniji, da se povećava efikasnost streljačke vatre i mobilnosti jedinica, kao i efikasnost otkrivanja ciljeva noću.

XS
SM
MD
LG