Dostupni linkovi

Erdoan: Turska otkrila velike rezerve gasa u Crnom moru


Crno more

Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdoan, danas je objavio da su nađene velike rezerve prirodnog gasa ispod dna Crnog mora i da se nada da će Turska početi da ih koristi 2023. godine.

Nekoliko dana pošto je obećao dobre vesti koje će smanjiti zavisnost Turske od energenata uvesti u "novu eru", rekao da su otkrivene rezerve od 320 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

Tek treba da bude potvrđeno da li se to može eksploatisati.

Turski brod za bušenje "Fatih" poslednjih mesec dana istraživao je u sektoru "Tuna-1" u zapadnom delu Crnom moru, bedaleko od sektora u kojem je Rumunija našla rezerve gasa.

Erdoanova objava je došla u vreme napetosti s Grčkom, saveznicom Turske u NATO-u, zbog spornog turskog traganja za naftom i gasom u istočnom delu Sredozemnog mora gde zato grčka i turska ratna flota manevrišu jedna oko druge.

Turska je zbog traganja za gasom u podmorju u sporu i s Republikom Kipar koju ne priznaje kao državu, i u čije je priobalje, uprkos kiparskoj, grčkoj i međunarodnoj osudi, poslala istraživački brod, takođe u pratnji ratne flote.

Otkrivanje dostupnih rezervi prirodnog gasa moglo bi da smanji zavisnost Turske od Irana, Iraka i Rusije i njene ekonomske teškoće.;Prošle godine je uvoz energenata Tursku koštao 41 milijardu dolara.

Na vest o otkriću gasa u Crnom moru turska lira se neznatno oporavila od pada ovog meseca na rekordno nizak nivo zbog visoke inflacije, rastućeg budžetskog deficita i pritiska Vlade da jeftinim kreditima pokrene privredu koja je bila slaba i pre pandemije.

XS
SM
MD
LG