Dostupni linkovi

Evropska podrška za bh kompanije


Evropska unija je podržala investicije 29 bosanskohercegovačkih kompanija i zadruga sa ukupno 3,7 miliona KM (1,85 miliona eura) bespovratnih sredstava s ciljem ublažavanja negativnog uticaja Covida-19 na poljoprivredno-prehrambeni sektor u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz ove institucije.

Od 93 pristigle prijave na javni poziv, koji je bio otvore od 18.maja do 08.juna. 29 kompanija iz Bosne i Hercegovine (BiH) je ispunilo propisane uslove.

Ukupna vrijednost ovih 29 prijavljenih investicija iznosi 5,7 miliona KM (2,85 miliona eura), a podržane su sa 3,7 miliona KM u okviru projekata Evropske unije EU4Business i EU4Agri.

EU4Business je podržao 15 investicija sa 1,9 miliona KM (skoro milion eura). S obzirom da je broj prihvatljivih prijava bio veći od predviđenog, projekat EU4Agri je podržao preostalih 14 investicija sa 1,8 milion KM (900.000 eura), stoji u saopštenju Evropske unije.

EU4Business je projekat Evropske unije kojim se nastoje ojačati kapaciteti za ekonomski rast i zapošljavanje u BiH unapređenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima.

EU4Business je vrijedan 16,1 miliona eura, od čega 15 miliona eura finansira EU, a 1,1 milion eura Savezna Republika Njemačka.

EU4Agri je četverogodišnji (2020-2024) projekat čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i poticanje ruralne ekonomije u BiH.

EU4Agri je vrijedan 20,25 miliona eura i finansira ga EU sa 20 miliona eura, a sufinansiraju sa 250.000 eura i provode UNDP i Češka razvojna agencija (CzDA). Projekat se fokusira na povećanje ulaganja u poljoprivredno-prehrambeni sektor i povećanje znanja i vještina poljoprivrednih proizvođača i drugih učesnika u vrijednosnom lancu kroz prošireno pružanje savjetodavnih usluga i poboljšanje ekonomskih prilika u ruralnim područjima.

Projektom se također podržava unapređenje politika kroz niz aktivnosti, uključujući jačanje institucionalnih kapaciteta i usluga, kao i poboljšanja u javnim politikama i regulatornom okviru, saopćeno je iz UNDP-a.

XS
SM
MD
LG