Dostupni linkovi

Picula i Bilčik: Obezbediti da građani u Crnoj Gori slobodno glasaju


Tonino Picula
Tonino Picula

Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu (EP) i izvestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula, i Vladimir Bilčik, poslanik i šef delegacije EP u toj zemlji, saopštili su povodom parlamentarnih izbora koji se u Crnoj Gori održavaju u nedelju 30. avgusta da država mora obezbediti da građani slobodno glasaju i koriste svoja ustavna prava bez ograničenja. Oni su kako je saopšteno iz Piculinog kabineta uputili zajedničku izjavu građanima i institucijama Crne Gore.

"Crnogorske institucije uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju 30. avgusta ove godine imaju veliku odgovornost. Sprovođenje izbora tokom pandemije izazovan je zadatak u celoj Evropi. Država mora osigurati da građani slobodno glasaju i koriste svoja ustavna prava bez ograničenja, istovremeno poštujući stroge zdravstvene preporuke i smernice za zaštitu njihove bezbednosti. Ovim putem pozivamo crnogorske vlasti da učine sve što je u njihovoj moći kako bi nadolazeće izbore organizirali u celosti u skladu s međunarodnim standardima za slobodne i poštene izbore", istakli su Picula i Bilčik.


Oni su dodali da se nadaju da će rezultati glasanja u nedelju doprineti stabilnosti Crne Gore i predstavljati sledeći korak u ostvarivanju njene evropske budućnosti.

"Kao članica NATO-a, Crna Gora već je deo evropskih bezbednosnih struktura, i mora osnažiti svoju posvećenost budućem članstvu u Evropskoj uniji. Ovim putem želimo odati priznanje Crnoj Gori na dosad ostvarenom napretku na putu prema članstvu u EU, uključujući i otvaranje svih pregovaračkih poglavlja. Sada je važno usredsrediti ;se na brže sprovođenje ;reformi u zemlji. Spremni smo pomoći i usko sarađivati s našim budućim partnerima u crnogorskom parlamentu u realizaciji njihovih važnih zadataka. Veselimo se nastavku političke saradnje nakon uspostavljanja novih institucija po završetku izbora", poručili su Picula i Bilčik.

On su izrazili i najdublje saučešće svim građanima Crne Gore koji su tokom pandemije korona virusa izgubili članove porodica i prijatelje.

"Kao zalog solidarnosti, tokom ovih teških vremena, EU je osigurala dosad nezapamćenu zdravstvenu i finansijsku pomoć Crnoj Gori. Svim građanima Crne Gore želimo mirne i sigurne izbore 30. avgusta", zaključili su Picula i Bilčik.

XS
SM
MD
LG