Dostupni linkovi

Srbiji milion evra od EU za otklanjanje posledica pandemije COVID-19 u turizmu


U okviru projekta „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ dodeljeno je milion evra za 120 projekata, usmerenih na otklanjanje posledica COVID-19 pandemije u sektoru turizma.

Dobitnici pomoći su mala i mikro preduzeća, porodična preduzetništva, poljoprivredna gazdinstva i firme iz 12 gradova i opština na istoku i jugoistoku Srbije.

Najveći broj budućih korisnika bespovratne pomoći, u visini do 10 hiljada evra po projektu, bavi se pružanjem privatnog smeštaja za turiste (52 preduzetnika), a podržani su i kampovi, restorani i pružaoci različitih ugostiteljskih usluga, pansioni, hoteli i hosteli, turističke agencije, vinarije i pčelari, naveo je EU info centar.

„Istočna Srbija je neotkriveni dragulj Srbije i njena turistička ponuda mora biti podignuta na viši nivo, kako bi privukla što više posetilaca. U narednim godinama će naš projekat kroz više segmenata nastaviti da pomaže i unapređuje turistički potencijal istočne Srbije i Donjeg Podunavlja“, rekao je Aleksander Bec, vođa projekta „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“.

"#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ je projekat usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za podsticanje ekonomskog razvoja istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Projekat finansira Evropska unija sa 15 miliona evra, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

EU info centar navodi da je EU, sa 93 miliona evra ukupne pomoći, vodeći partner i donator u Srbiji, kada je u pitanju otklanjanje posledica pandemije.

XS
SM
MD
LG