Dostupni linkovi

U BiH deset osoba preminulo, 364 novozaraženih korona virusom


U proteklih 24 sata u Bosni i Hercegovini evidentirano je 364 osoba pozitivnih na korona virus. Od toga, 225 osoba je sa područja Federacije BiH (FBiH), a 139 iz Republike Srpske (RS).

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima na području FBiH, dok Banjaluka bilježi najviše novozaraženih, ukupno 23.

Od posljedica zaraze COVID-19 preminulo je deset osoba, sedam iz FBiH, te tri iz RS-a.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo preminula su dva muškaraca iz Tešnja i po jedan iz Sarajeva i Tuzle, te tri žene iz Banovića, Doboj-juga i Tešnja.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske navode kako se radi o nepovoljnoj situaciji, koja se pogoršala u određenim lokalnim zajednicama. Tvrde kako su i dalje privatne zabave veliki izvor novih slučajeva koronavirusa.

Iz oba entitetska krizna štaba podsjećaju građane kako je neophodno pridržavati se mjera lične zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz održavanje distance od dva metra, te na otvorenom ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

XS
SM
MD
LG