Dostupni linkovi

Razina vode na kineskoj brani Tri klanca blizu maksimuma uslijed poplava


Brana Tri klanca, Kina, fotoarhiv

Vodostaji na kineskom gigantskoj brani Tri klanca na rijeci Jangce približavaju se maksimumu nakon što se uslijed bujica podigla razina vode na rekordno visoku, službeni podaci pokazali su u petak.

Budući da je u četvrtak (20. kolovoz) iz rijeke Jangce došla 75.000 kubičnih metara vode u sekundi, dubine rezervoara do petka ujutro (21. kolovoz) dosegnule su 165,6 metara, više od dva metra preko noći i gotovo 20 metara više od službene razine upozorenja.

Isprojektovana dubina najveće kineske akumulacijske brane iznosi 175 metara.

Vlasti su u četvrtak povećale volumen ispuštanja vode na rekordnih 48.800 kubnih metara u sekundi kako bi pokušale sniziti vodostaj, pa će ih možda morati ponovo povećati kako bi izbjegle mogućnost opasnog prelijevanja, navodi Reuters.

"Učinit ćemo kako bi spriječili da se brana prevrne", rekla je Desiree Tullos, profesorica s Državnog sveučilišta u Oregonu koja proučava projekt Tri klanca.

"Prekrivanje brane je najgori slučaj jer stvara značajnu štetu ... i može dovesti do urušavanja cijelog zdanja."

Kiše u slivu rijeke Jangce ove godine su znatno obilnije od dvostrukog sezonskog prosjeka.

Poplave su do prošlog tjedna prouzročile gotovo 180 milijardi juana (26 milijardi dolara) ekonomske štete, a pogođeno je 63 milijuna ljudi.

Projekt Tri klanca, završen 2012. godine, zamišljen je ne samo da bi stvorio snagu, već i ukrotio žestoke struje rijeke Jangce, uzroka mnogih razornih poplava tijekom povijesti Kine.

Kineske divovske hidroelektrane skladištile su više od 100 milijardi kubnih metara poplavne vode ove godine i zaštitile 18,5 milijuna stanovnika od evakuacije, podaci su kineske vlade.

Sam projekt Tri klanca smanjio je nizvodne vodostaje za 34%, priopćili su dužnosnici.

Ali neistomišljenici tvrde da je sposobnost upravljanja poplavom ovom branom ograničena, a to bi čak moglo dugoročno pogoršati problem.

Kineska brana na maksimumu zbog poplava
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

XS
SM
MD
LG