Dostupni linkovi

Ukupno 12 raketa ispaljeno iz Gaze, Izrael gađao pozicije Hamasa


Protivraketni sistem Čelična kupola ispalio je rakete za presretanje posle lansiranih raketa iz Pojasa Gaze prema Izraelu, Aškelon, Izrael

Palestinski ekstremisti ispalili su protekle noći 12 raketa iz Pojasa Gaze, od kojih je devet presretnuto i Izrael je odgovorio vazdušnim udarima u tri navrata na pozicije ekstremističkog islamskog Hamasa koji vlada tom palestinskom teritorijom, saopštila je izraelska vojska.

Bila je to najozbiljnija razmena vatre na granici Gaze posle više meseci, ocenjuje AP.

Izveštaja o žrtvama nema, ali je policija je rekla da su zgrade i vozila u Izraelu oštećeni.

Tokom proteklih nedelja organizacije povezane sa Hamasom puštale su balone sa zapaljivim materijalom preko granice u Izrael, izazivajući požare u nastojanju da izvrše pritisak kako bi jevrejska država ublažila blokadu uvedenu prema Pojasu Gaze još 2007. godine, kada su hamasovci silom preuzeli vlast od umerenijeg rivalskog Fataha.

Raketiranje, međutim, označava veliku eskalaciju nasilja. Izrael i Hamas su tri puta ratovali i više puta su izbijali manji sukobi u proteklih 13 godina.

Nijedna strana ne želi novi rat, kako se veruje, ali žrtve mogu da izazovu veći sukob, dodaje AP.

Izrael je nedavno zatvorio glavni granični prelaz za prevoz roba prema Pojasu Gaze i jedina električna centrala na toj teritoriji je prestala da radi zbog nedostatka goriva te oko dva miliona stanovnika Gaze sada ima struju samo četiri sata na dan.

Egipatski posrednici bili su u Gazi ove nedelje u pokušaju da izdejstvuju nezvanično primirje ali su otišli, a nisu objavili nikakav napredak.

Izrael je dozvolio zemlji Zaliva Kataru da daje stotine miliona dolara za pomoć Pojasu Gaze u poslednjim godinama kako bi se sprečila propast ekonomije i očuvalo zatišje.

Najnovija razmena vatre počela je kasno u četvrtak kada su ekstremisti ispalili dve rakete koje su pale pored bezbednosne ograde.

Nekoliko sati kasnije ispaljene su tri rakete koje je presrela izraelska protivraketna odbrana. Usledilo je ispaljivanje sedam raketa od kojih je šest presretnuto.

Izraelska vojska je rekla da je u udarima iz vazduha gađala vojnu infrastrukturu Hamasa uključujući postrojenje za proizvodnju municije raketa.

XS
SM
MD
LG