Dostupni linkovi

Srce Sarajeva za najbolji film dobio 'Exile' Visara Morine


Režiser Visar Morina na online ceremoniji dodjele nagada 26. SFF, 20 augusta 2020.

Film "Exile", režisera Visara Morine, proglašen je za najbolji film 26. Sarajevo Film Festivala (SFF) na svečanoj online ceremoniji, održanoj u četvrtak uveče, u Narodnom pozorištu Sarajevu. Morina je višestruko nagrađivani filmski autor. Rođen je na Kosovu, a živi i radi u Nemačkoj.

Srce Sarajeva za najbolju glumicu osvojila je Marija Škaričić za ulogu u filmu “MARE”, režiserke Andree Štaka, a za najboljeg glumca Vangelis Mourikis u filmu “Kopač” u režiji Georgis Grigorakisa.

Srce Sarajeva za najboljeg režisera osvojio je Ru Hasanov za film “Unutrašnje ostrvo”.

Za najbolji studentski film Srce Sarajeva otišlo je filmu “Velika istanbulska depresija”, Zeynep Dilan Suren, dok je za kratki film Srce Sarajeva dodijeljeno Anastasia Kratidi za ostvarenje “U njenim koracima”. “

Antiotpad” Tina Žanića osvojio je Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni film, a ovu nagradu za najbolji dokumentarac dobio je "Sretan Božić, Yiwu" režisera Mladena Kovačevića.

Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnost ove godine uručeno je danskom glumcu Madsu Mikkelsenu i meksičkom režiseru Michelu Francu.

Za nagrade Srce Sarajeva takmičilo se 49 filmova u kategorijama igrani, dokumentarni, kratki i studentski film.

Ovogodišnji SFF u četrnaest programa predstavio je 187 filmova iz 56 zemalja svijeta. 64 filma imala su svjetsku premijeru, a 8 međunarodnu.

Svjetskom online premijerom filma "Koncentriši se, baba" bosanskohercegovačkog režisera Pjera Žalice u Sarajevu je 14. augusta otvoren 26. Sarajevo Film Festival. Tokom dva sata ovaj film je tada pogledalo više od 14 hiljada ljudi iz 42 zemlje svijeta, upravo zahvaljujući online izdanju SFF-a.

Dodjelom nagrada u četvrtak uveče, 20. augusta, završen je takmičarski dio 26. Sarajevo Film Festivala koji se, zbog pandemije korona virusa, održao na online platformi ondemand.sff.ba.

Jedan dio programa ovogodišnjeg SFF-a, uz strogo poštivanje epidemioloških mjera, održan je i u Mostaru, pod otvorenim nebom.

XS
SM
MD
LG