Dostupni linkovi

EU nije odobrila izgradnju žičane ograde na granici Srbije sa Severnom Makedonijom 


Evropska unija (EU) negira da je deo bilo kojeg dogovora kojim se odobrava izgradnja žičane ograde na granici između Srbije i Severne Makedonije.

Ana Pisonero, portparolka Evropske komisije je za Radio Slobodna Evropa navela da ova institucija pruža partnerima na Zapadnom Balkanu značajnu finansijsku i tehničku pomoć kada je u pitanju upravljanje migracijom. Komisija je za ovu namenu 2015. godine za Srbiju odvojila preko 100 miliona eura.

“Međutim, ovo finansiranje ne uključuje izgradnju ograda koje, kako je pogrešno objavljeno, takođe nisu deo nijednog sporazuma”, upozorila je Ana Pisonero.

RSE je javila da je, Srbija, na granici sa Severnom Makedonijom kod Preševa počela postavljanje žičane ograde, koja bi trebalo da onemogući eventualne masovne ilegalne prelaske granice.

Šćiprim Arifi, predsednik opštine Preševo na jugu Srbije, udaljenoj od Beograda 380 kilometara, rekao je za RSE da je izgradnja žičane ograde deo dogovora sa Evropskom unijom.

Međutim, iz Evropske unije upozoravaju da mere, preduzete za rešavanje problema ilegalne migracije “moraju biti proporcionalne i moraju biti u skladu sa poštovanjem osnovnih prava, posebno načela zabrane proterivanja”.

“Poštovanje domaćeg zakona i međunarodnih obaveza u vezi sa postupanjem sa izbeglicama i migrantima, preduslov su za stalnu podršku EU Srbiji u ovoj oblasti”, poručila je Ana Pisonero.

XS
SM
MD
LG