Dostupni linkovi

Kosovo osuđuje nasilje na protestima u Bjelorusiji


Protesti u Minsku 16. avgust 2020.
Protesti u Minsku 16. avgust 2020.

Iz kosovskog Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore saopštili su za Radio Slobodna Evropa da Kosovo pažljivo prati dešavanja u Belorusiji i da podržava stav i mere zapadnih saveznika u vezi situacije u toj zemlji.

Dodaju da žele da se narod Belorusije prihvati prosperitetne, evropske i demokratske vrednosti.

„Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore osuđuje nasilje koje vlasti vrše da uguše narodne proteste koje predvodi opozicija. Republika Kosovo pridružuje se pozivima saveznika da strane razgovaraju o mirnom izlasku iz krize prouzrokovane izborima 9. avgusta“, stoji u reakciji ministarstva.

Belorusija inače nije priznala nezavisnost Kosova.

Srbija i Belorusija imaju tradicionalno dobre odnose, a predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je poslednji put u Beogradu bio u decembru 2019. godine. Tada je potpisano više bilateralnih sporazuma, a odnosi dve države ocenjeni su kao odlični, iskreni i prijateljski, uz „zahvalnost“ srpskih zvaničnika na tome što Belorusija nije priznala Kosovo.

Države Zapadnog Balkana, inače, nemaju trenutno jedinstven stav o situaciji u Belorusiji i svakodnevnim protestima sa kojih se traži ostavka Aleksandra Lukašenka, ponavljanje spornih predsedničkih izbora na kojima je dobio šesti mandat i obustavljanje nasilja nad demonstrantima.

Bjelorusija: Za i protiv Lukašenka
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

XS
SM
MD
LG