Dostupni linkovi

Steve Bannon uhapšen zbog optužbe za prevaru


Steve Bannon, bivši savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa
Steve Bannon, bivši savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa

Bivši savjetnik u kampanji američkog predsjednika Donada Trumpa, Steve Bannon uhapšen je u četvrtak zbog optužbi da je počinio prevaru u vezi sa kampanjom za prikupljanje sredstava kojima bi se podržala gradnja zida između Meksika i Sjedinjenih Država, saopštili su iz američkog Ministarstva pravosuđa u četvrtak, prenosi Reuters.

Savezni tužioci na Manhattanu objavili su da je Bannon optužen zajedno sa nekoliko drugih uključujući Briana Kolfagea, Andrewa Badolata i Timothy Shea zbog navodne prevare stotine hiljada donatora kroz crowdfunding kampanju “Izgradit ćemo zid” vrijednu 25 miliona dolara.

Prema optužnici, Bannon je obećao da će 100 posto doniranog novca biti upotrijebljeno za taj projekat, ali optuženi su kolektivno koristili stotine hiljada dolara na način koji nije u skladu sa javnim predstavljanjima organizacije, prenosi AP.

Donatori su vjerovali, piše Reuters, da će novac ići za pomoć izgradnje zida, naveli su tužioci. No, Kolfage, kojeg opisuju kao javno lice i osnivač operacije, dobio je hiljade dolara koje je koristio kako bi finansirao svoj raskošni način života.

Bannon je služio kao savjetnik tokom predsjedničke kampanje Donalda Trumpa kojemu je izgradnja zida na granici Meksika i SAD-a bilo ključno obećanje kampanje. Bannon je služio i kao glavni strateg u Bijeloj kući tokom prve godine Trumpovog mandata. Bijelu kuću je napustio u avgustu 2017.

Tužioci navode da je Bannon primio više od milion dolara novca od donacija kroz neimenovanu neprofitnu organizaciju.

Bannon se nalazi na čelu neprofitne organizacije pod nazivom ‘Građani američke javnosti’ (Citizens of the American Public), koja je tokom 2018. godine dobila više od 4,4 miliona u donacijama.

Bannon je vodio desničarski medij Breitbart News prije no što je postao voditelj Trumpove kampanje. Nakon izlaska iz Bijele kuće ponovo se nakratko vratio u Breitbart. Također je radio na promociji desno orijentiranih kandidata i slučajeva u SAD-u ali i u inostranstvu.

“Osjećam se veoma loše” rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući na komentar o Bannonovom hapšenju. “Ne radim sa njim već dugo vremena”, dodao je Trump.

Bannon je posljednji u nizu bliskih Trumpovih saradnika koji se suočavaju sa krivičnim prijavama. Lista također uključuje i bivšeg predsjedatelja kampanje Paula Manaforta, dugogodišnjeg Trumpovog savjetnika Rogera Stonea i druge.

Trump se borio za izgradnju zida duž granice SAD-a i Meksika, što je bilo i ključno obećanje njegove kampanje, uprkos pravnim izazovima, logističkim preprekama i protivljenjima demokrata u Kongresu.

U međuvremenu, prema podacima Reutersovog istraživanja, više od 330.000 pristaša doniralo je privatnim prikupljačima sredstava koji su obećavali da će izgraditi zid.

Očekuje se da će se Kolfage pojaviti pred Saveznim sudom kasnije u četvrtak, dok će se Bannon pojaviti na Federalnom sudu na Mannhatanu.

XS
SM
MD
LG