Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću nastavlja se 25. i 26. avgusta raspravom o žalbama


Ratko Mladić

Rasprava o žalbama na prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću biće održana 25. i 26. avgusta pred Žalbenim vijećem Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS)u Hagu, saopšteno je iz ove institucije

Žalbe će najprije iznijeti Mladićeva odbrana 25. avgusta, a tužioci će to uraditi dan kasnije 26. avgusta, kada će Mladiću biti omogućeno i da se u desetominutnom terminu obrati sudu bez prisustva sudija Žalbenog vijeća

Na statusnoj konferenciji održanoj 24. jula, advokat odbrane Dragan Ivetić, tražio je odgodu početka žalbenog postupka zbog Mladićevog lošeg zdravstvenog stanja Iznjevši primjedbe o mentalnoj sposobnosti Mladića da prati sudski postupak.

Iako je postupak već trebao biti okončan, a presuda donesena krajem godine, zbog promjena u sastavu Vijeća, Mladićeve bolesti, a potom i pandemije korona virusa došlo je do pomijeranja termina, a presuda se očekuje u drugoj polovini naredne godine.

Rasprava je prvobitno trebala da bude održana 17. i 18. marta, ali je odložena na zahtjev odbrane, zato što je Mladića (78) očekivala operacija "otklanjanja polipa na debelom crijevu" koja je obavljena 28. marta.

Ratko Mladić osuđen je u novembru 2017. godine na doživotni zatvor, u prvostepenom i nepravosnažnom postupku, pred Haškim tribunalom zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata, terorisanja građana Sarajeva tokom opsade i uzimanja pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tokom četverogodišnjeg procesa koji je započeo 16. maja 2012. izvedena su 592 svjedoka, te predočeno oko 10.000 dokaznih materijala. Sud je u obzir uzeo i 2.000 presuđenih činjenica.

Od hapšenja i izručenja Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), koji je za njim raspisao potjernicu, Ratko Mladić krio se duže od decenije.

Uhapšen je 25. maja 2011. u selu Lazarevo u Srbiji, devedeset kilometara od Beograda. Šest dana kasnije izručen je Hagu.

XS
SM
MD
LG