Dostupni linkovi

Dodik izjavio da na jesen ide u Rusiju po vakcine


Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH
Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva Bosne I Hercegovine Milorad Dodik najavio je u srijedu u Doboju, na sjeveru Bosne I Hercegovine, da će na jesen boraviti u Rusiji, gdje bi trebalo da završi posao u vezi nabavke vakcina protiv virusa korona.

˝Ako je Rusija spremna da vakciniše svoje stanovništvo, onda mi ne bi trebali da imamo sumnje u to. Rusija ni od koga ništa ne traži, ona proizvodi vakcine za stanovništvo i primarno će upotrijebiti vakcinu za zaštitu svog stanovništva i to radi država za razliku od mnogih zapadnih kompanija koje su komercijalnog tipa", rekao je Dodik novinarima.

On je dodao da je stvorena ‘velika galama zato što je Rusija izašla sa novom vakcinom, te je istakao kako će već u septembru ili oktobru ponovo ići u Rusiju gdje će probati da dogovori nabavku ovih vakcina’.

Dodik je napomenuo I da će vakcinacija za građane u Republici Srpskoj biti dobrovoljna I da niko neće biti natjeran da je primi.

"Onaj ko vjeruje i hoće da to uradi, biće u prilici da to uradi i to vjerovatno neće biti jedina vakcina. Pošto se sve ispolitizivalo u svijetu, pa i vakcine, vjerovatno, će biti ruske, britanske, američke, pa neka izvoli ko šta hoće. Ako neće, ne mora ništa", rekao je Dodik.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin objavio je 11. avgusta da je vakcina protiv korona virusa razvijena u Rusiji registrovana za upotrebu i da je jedna od njegovih kćerki već vakcinisana. On je naveo da se vakcina pokazala "efikasnom" tokom početnih testova i da može pružiti trajni imunitet na korona virus.

Međutim, naučnici iz Rusije i inostranstva izrazili su sumnju, dovodeći u pitanje odluku o registraciji vakcine prije nego što su završena ispitivanja faze tri.

Ispitivanja faze tri obično uključuju hiljade ljudi i traju mjesecima, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

SZO je pozvala Rusiju da se pridržava utvrđenih smjernica i prođe "kroz sve faze" neophodne za razvoj sigurne vakcine.

U svijetu se inače trenutno razvija više od 100 mogućih vakcina, a najmanje četiri su u završnoj, trećoj fazi ispitivanja na ljudima.

XS
SM
MD
LG