Dostupni linkovi

Tihanovskaja liderima EU: Poštujte izbor bjeloruskog naroda


Svetlana Tihanovskaja obraća se javnosti videolinkom iz Litve
Svetlana Tihanovskaja obraća se javnosti videolinkom iz Litve

Bjeloruska oporbena političarka Svetlana Tihanovskaja pozvala je danas (19. kolovoz) lidere EU da ne priznaju neregularne predsjedničke izbore u njezinoj zemlji i da poštuju izbor bjeloruskog naroda.

Tihanovskaja se obratila iz egzila u susjednoj Litvi prije izvanrednog summita EU, koji će se održati putem videoveze radi diskusije o krizi u Bjelorusiji.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko suočen je s valom prosvjeda i štrajkova koji predstavljaju do sada najveći izazov tijekom njegove vladavine u prethodnih 26 godina.

On demantira da su izbori 9. kolovoza, na kojima je osvojio šesti mandat, bili namješteni.

"Pozivam vas da ne priznate neregularne izbore. Lukašenko je izgubio sav legitimitet u očima našeg naroda i svijeta", rekla je Tihanovskaja.

Tihanovskaja tvrdi da je ona pravi pobjednik izbora i želi da novo glasovanje bude održano pod nekom vrstom međunarodnog nadzora.

EU je ranije nagovijestila da će uvesti sankcije dužnosnicima Bjelorusije za koje se utvrdi da su odgovorni za izbornu prijevaru i akciju protiv prosvjednika tijekom koje su najmanje dvije osobe poginule, a nekoliko tisuća privedeno.

Šefica švedske diplomacije Ann Linde ponudila je da posjeti Minsk u svojstvu buduće predsjednice Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE), tijela koje obuhvaća zapadne države i bivše sovjetske republike, a koje često posreduje u ovoj regiji.

Može li doći do dijaloga u Bjelorusiji?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

XS
SM
MD
LG