Dostupni linkovi

Merkel, Macron i Michel s Putinom razgovarali o Bjelorusiji


Njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin tokom zajedničke konferencije za medije u Moskvi, januar 2020.
Njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin tokom zajedničke konferencije za medije u Moskvi, januar 2020.

Njemačka kancelarka Angela Merkel telefonom je u utorak razgovarala s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o situaciji u Bjelorusiji i jasno stavila do znanja da bjeloruska vlada mora izbjegavati upotrebu sile protiv mirnih prosvjednika, rekao je njezin glasnogovornik Steffen Seibert, javlja Reuters.

"Kancelarka je naglasila da bjeloruska vlada mora izbjegavati nasilje prema mirnim demonstrantima, odmah osloboditi političke zatvorenike i započeti nacionalni dijalog s oporbom i društvom kako bi prevladala krizu", rekao je Steffen Seibert u izjavi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da bi bilo kakvi pokušaji miješanja u unutrašnje stvari Bjelorusije bili neprihvatljivi, objavio je u utorak Kremlj.

"Bilo koji takav pokušaj mogao bi dovesti do eskalacije političke krize u Bjelorusiji", rekao je Putin Merkel u telefonskom pozivu, stoji u izjavi Kremlja.

O načinima poticanja dijaloga za okončanje bjeloruske krize u utorak, 18. augusta, s Putinom je razgovarao i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

U prvom redu govorili su o mogućoj ulozi Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Michelov poziv Putinu uslijedio je dan prije hitnog samita Europske unije na kojem će blok ponuditi solidarnost s bjeloruskim prosvjednicima koji negoduju zbog glasanja 9. augusta u kojem je dugogodišnji vođa Aleksandar Lukašenko ustvrdio uvjerljivu pobjedu.

Michel, koji će u srijedu predsjedavati videokonferencijom 27 čelnika, nije dao detalje svog razgovora s Putinom, ali je na Twitteru rekao da "samo miran i uistinu uključiv dijalog može riješiti krizu".

Jedan dužnosnik EU rekao je da su tijekom 30-minutnog poziva Michel i Putin "razgovarali o najboljim načinima za poticanje / pomoć unutar-bjeloruskog dijaloga za miran kraj krize", uključujući opciju da se to stavi u ruke OSCE-a.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde ponudila je posjetiti Minsk u ulozi buduće predsjednice OSCE-a, sigurnosnog tijela koje uključuje i zapadne i bivše sovjetske države, a često posreduje u regiji.

Europska unija je pristala uvesti sankcije bjeloruskim dužnosnicima koje smatra odgovornima za prijevare na izborima i suzbijanje masovnih prosvjeda koji su uslijedili nakon izbora.

Lukašenkovi protivnici kažu da je anketa bila lažirana.

Očekuje se da će čelnici EU odobriti plan sankcija i poslati poruku Rusiji da ne smije intervenirati u bivšoj sovjetskoj republici.

Putin, koji je Lukašenku ponudio vojnu pomoć, u utorak je telefonom razgovarao i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je Rusiju da favorizira dijalog u Bjelorusiji, objavio je u utorak Macronov ured.

Kremlj je rekao da je Putin i Macrona upozorio na strano uplitanje u bjeloruske poslove.

Aleksander Lukašenko, čelnik Bjelorusije, suočen je s prijetnjom sankcija Europske unije nakon krvavog razbijanja prosvjeda nakon što su demonstranti rekli da je njegova pobjeda na ponovnim izborima prošlog tjedna namještena.

XS
SM
MD
LG