Dostupni linkovi

Iz Kine najavili vakcinu do kraja godine


Radnici u farmaceutskoj kompaniji u šenjangu u Kini, juni 2020.
Radnici u farmaceutskoj kompaniji u šenjangu u Kini, juni 2020.

Čelnik velike državne kineske farmaceutske kompanije Sinopharm tvrdi da će njena vakcina protiv korona virusa biti dostupna na tržištu do kraja godine.

Potencijalno koronavirusno cjepivo koje je razvila kineska kompanija moglo bi koštati više od 1.000 juana (121 euro) za dvije doze, izvijestili su u utorak državni mediji koji su citirali predsjednika Sinopharma Liu Jingzhena.

Sinopharm je rekao da bi eksperimentalno cjepivo moglo biti spremno za javnu upotrebu do kraja ove godine, javlja Reuters.

Ušla je u treću fazu testiranja na ljudima, koja je u kasnoj fazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi prikupili dokaze učinkovitosti za konačna regulatorna odobrenja.

Vlade i proizvođači lijekova širom svijeta u trci su za razvojem cjepiva protiv COVID-19.

Više od 200 kandidata razvija cjepivo, uključujući više od 20 u kliničkim ispitivanjima na ljudima.

Moderna Inc je ranije ovog mjeseca rekla kako su manje količine eksperimentalnog cjepiva koštale od 32 do 37 dolara po dozi.

Prošlog mjeseca američka je vlada postigla dogovor za eksperimentalno cjepivo koje je razvio Pfizer i partner BioNTech SE.

Direktor Sinopharma Liu nije spomenuo hoće li kineski državni sustav osiguranja pokrivati dio troškova cjepiva za potrošače ili može li biti uključen besplatni program cijepljenja u zemlji.

Liu, koji je također sekretar Komunističke partije u kompaniji, izjavio je novinama da je i on primio cjepivo. Izvještaji da su neki kineski istraživači i čelnici primili doze svojih vakcina izazvali su etička pitanja u nekim naučnim krugovima, prenosi Associated Press.

XS
SM
MD
LG