Dostupni linkovi

Japan zabrinut zbog kineske aktivnosti oko spornih otoka


Plovilo kineske obalne straže br. 31239 plovi u Istočnom kineskom moru u blizini spornih otočića poznatih kao otoci Senkaku u Japanu i otoka Diaoyu u Kini.
Plovilo kineske obalne straže br. 31239 plovi u Istočnom kineskom moru u blizini spornih otočića poznatih kao otoci Senkaku u Japanu i otoka Diaoyu u Kini.

Japanski ministar obrane Taro Kono rekao je kineskom veleposlaniku u Japanu Kong Xuanyouu da bi se njegova zemlja trebala suzdržati od aktivnosti oko spornih otoka Istočnog kineskog mora koje kontrolira Tokio, a na koje prava polaže Peking, izvijestio je javna radio-televizija Japana NHK.

Kono je izrazio veliku zabrinutost zbog kineskih akcija na 40-minutnom sastanku u Ministarstvu obrane, priopćio je NHK, nakon što je Japan prošlog mjeseca optužio kineske vladine brodove za ponovne upade u njene teritorijalne vode oko otoka.

Kina je prošlog mjeseca rekla da su otoci, poznatiji kao Senkaku u Japanu i Diaoyu u Kini, kineski teritorij i da je imala pravo obavljati aktivnosti na provedbi zakona na tom području.

Kina navodi da su joj otoci pripadali još u 15. vijeku, kada su korišteni kao pristanište za ribare, i da su upisani u imperijalne mape dinastije Ming 1534. godine.

Međutim, Japan tvrdi da prema izvještaju iz 1885. godine nema tragova i dokaza da je Kina ikada imala kontrolu na tom području, tako da su nakon rata dvije zemlje otoci formalno priznati kao dio Japana 1895.

Do Drugog svjetskog rata na otocima je radila fabrika sa 200 zaposlenih u kojoj su prerađivane srdele, ali je 1940. godine razorena u ratnim dejstvima pa su otoci opustošeni.

Predaja Japana na kraju Drugog svjetskog rata 1945. dodatno je zakomplicirala situaciju. Naime, Kina i Japan se spore da li su i ovi otoci obuhvaćeni deklaracijom Potsdamske konferencije iz 1945, koja definira uvjete japanske predaje. Njima su upravljale američke okupacione snage.

Međutim, Washington ih je vratio Japanu 1972, kao dio dogovora o povlačenju svojih trupa s Okinave.

XS
SM
MD
LG