Dostupni linkovi

OSCE predlaže Lukašenku posredovanje


Štrajk radnika MAZ-a, tvornice automobila u Minsku, 17. kolovoza
Štrajk radnika MAZ-a, tvornice automobila u Minsku, 17. kolovoza

Predsjedništvo Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) predložilo je posredovanje vladi Bjelorusije da bi se uspostavio "otvoren i konstruktivan dijalog", navodi se u priopćenju.

"Zvanična ponuda posjeta aktualnog predsjedatelja OSCE-a premijera Albanije Edija Rame podnesena je vladi da se susretnu s njim i predstavnicima oporbe", navela je 17. kolovoza na svom internetskoj stranici organizacija čije sjedište je u Beču.

U priopćenju je izražena zabrinutost oko održanih predsjedničkih izbora i situacije nakon njih.

"Ponavljamo zabrinutost oko odvijanja predsjedničkih izbora 9. kolovoza 2020. koje nije promatrao OSCE, kao i oko nesrazmjerne uporabe sile prema mirnim prosvjednicima, općeg pritvaranja i navoda o torturi sigurnosnih snaga", navodi se u priopćenju

Najmanje 5.000 ljudi prosvjedovalo je i 17. kolovoza u glavnom gradu Minska tražeći odlazak šefa države Aleksandra Lukašenka, reizabranog na šesti mandat.

Lukašenko je prema izbornom povjerenstvu osvojio 80 posto glasova na izborima 9. kolovoza koje osporava oporba.

Od izbora se u Bjelorusiji svakodnevno održavaju prosvjedi. Prosvjednici optužuju Lukašenka da je lažirao predsjedničke izbore i traže njegovu ostavku nakon 26 godina na vlasti.

Oporba traži da se vlast prenese oporbenoj kandidatkinji Svetlani Tihanovskoj, koja se sklonila u Litvu. Ona je 17. kolovoza izjavila da je spremna preuzeti svoje odgovornosti.

Njemačka je ocijenila 17. kolovoza da OSCE treba odigrati važnu ulogu i poslati misiju za posredovanje da bi provjerila rezultate izbora.

Velika Britanija također je zatražila preko svog šefa diplomacije neovisnu i žurnu istragu OSCE-a.

Promatrači OSCE-a nisu bili prisutni na dan izbora u Bjelorusiji, prvi put od 2001. zato što nisu bili pozvani na vrijeme.

Albanija je aktualna predsjedateljica OSCE-a, organizacije koja okuplja 57 država.

XS
SM
MD
LG