Dostupni linkovi

NKT: Skupovi SPC u Crnoj Gori zdravstveno opasni; SPC negira da je organizator


Litije u kolima - Podgorica 19. juli, 2020.
Litije u kolima - Podgorica 19. juli, 2020.

Mitropolija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori negirala je da je ona organizator neprijavljenih skupova koje je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) ocijenilo kao prijetnju po javno zdravlje.

Nazivajući konstatacije NKT bezobzirnim i neopravdanim napadom, u saopštenju Mitropolije crnogorsko primorske se navodi da nastavak protesta protiv donesenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti “organizuje sam narod”.

“Kad je Crkva organizator to se uvijek javno objavilo… Kad crkvena tijela nešto organizuju to je poznato čitavoj javnosti”, rečeno je iz Mitropolije SPC optužujući NKT za iznošenje neistina i politizaciju u korist crnogorske vlasti.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na sjednici u ponedjeljak (17. avgusta) ocijenilo da javna okupljanja u organizaciji Srpske pravoslavne crkve i pojedinih političkih aktera doprinose rastu broja inficiranih u Crnoj Gori i ugrožavaju zdravlje i živote svih građana.

NKT je ocijenilo da će se tokom izbornog procesa manifestovati broj onih koji su se inficirali na okupljanjima SPC i pojedinih političkih partija.

“Organizatori ovih nedozvoljenih okupljanja snose direktnu odgovornost za zdravlje i živote svih građana Crne Gore i stranaca koji borave u našoj zemlji. Rizik ovih nedozvoljenih i opasnih okupljanja utoliko je veći što će se oboljenja onih koji ovih dana budu inficirani na nedozvoljenim skupovima manifestovati tokom izbornog procesa koji nosi određene rizike u slučaju nepoštovanja propisanih mjera od strane svih učesnika”, saopšteno je iz NKT.

U Crnoj Gori je odlukom NKT od 10. avgusta dozvoljeno okupljanje do 100 lica na otvorenom javnom prostoru, a u zatvorenom do 50, uz poštovanje mjera tokom održavanja skupa.

NKT je propisalo i mjere za ulazak stranih novinara, koji će pratiti parlamentarne izbore u Crnoj Gori zakazane za 30. avgust, koji dolaze iz zemalja čijim rezidentima nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru:

“Uslov je da predstavnici medija posjeduju negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus izdat od strane registrovane laboratorije i ne stariji od 72 sata u trenutku ulaska lica u Crnu Goru”.

NKT je upozorilo da će nadležni inspekcijski organi zatvarati i trajno zabranjivati rad vlasnicima ugostiteljskih objekta i zakupcima plaža na kojima se “kako je primjećeno okuplja veći broj lica od dozvoljenog broja po mjera NKT”.

U Crnoj Gori su preminule još tri osobe iz Nikšića od posljedica COVID-19, a registrovano još 50 novoinficiranih, saopšteno je u ponedjeljak (17.avgusta) iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

“Najviše novooboljelih je iz Podgorice (16), Bijelog Polja (13) i Nikšića (7), navode iz IJZ.

Od poslednjeg presjeka oporavilo se još 76 lica i aktivnih slučajeva je 1019 od početka juna.

“Epidemija koronavirusa u Crnoj Gori i dalje traje i neumoljiva je”, kazao je na redovnoj konferenciji za novinare direktor IJZ Boban Mugoša.

"Prije svega mislim na održavanje koncerata koji nijesu dozvoljeni, pretvaranje restorana i kafana u klubove, za održavanje svadbi... Zauzet je stav da se to tolerisati neće", rekao je Mugoša.

Ukupan broj smrtnih slučajeva u Crnoj Gori povezanih sa COVID-19 od početka juna je 71, a od početka godine 80.

Crna Gora u predizbornim sloganima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

XS
SM
MD
LG