Dostupni linkovi

Dio crnogorskog izbornog zakonodavstva u suprotnosti sa međunarodnim standardima


Podgorica, juli, 2020.
Podgorica, juli, 2020.

Neke odredbe crnogorskog izbornog zakonodavstva ostaju u suprotnosti sa međunarodnim standardima uključujući prava glasača i kandidata, kazao je u ponedjeljak (17. avgusta) Đanluka Pasareli šef posmatračke misije Evropske mreže organizacija za monitoring izbora (ENEMO) za nadgledanje izbora 30. avgusta u Crnoj Gori.

Pasareli je precizirao da crnogorsko izborno zakonodavstvo u cjelini pruža osnove za održavanje demokratskih izbora u Crnoj Gori.

"Pandemija COVID-19 negativno je uticala na uslove za održavanje parlamentarnih izbora i mogućnosti za sprovođenje kampanje, dok nepodudaranja u zakonima i nedostatak sveobuhvatnih propisa mogu zbuniti učesnike izbornog procesa", precizirao je Pasareli na predstavljanju izvještaja ENEMO za period od 15. jula do 15. avgusta 2020. godine.

Analitičarka izborne administracije i posmatračica Državne izborne komisije (DIK-a) Kristina Kostelac ukazala je da DIK djeluje transparentno i profesionalno.

Ona smatra da kasne promjene od strane DIK-a i nedovoljno precizni stavovi da li će sve grupe birača imati priliku da glasaju zbog pandemije Covid-19, mogu uticati na kvalitet izbornog procesa.

ENEMO-a je ukazao na “ograničenu transparentnost u odnosu na vlasništvo u medijima” ali je ocijenio da pravni okvir za medije, uključujući zakone i Ustav, uglavnom predviđaju slobodu govora i slobodu štampe.

"Pojavljivanja državnih zvaničnika koja se koriste kao sredstvo za povećanje pokrivenosti listama na kojima se nalaze, van namjenskih reklamnih blokova, izaziva zabrinutost, jer može uticati na princip jednakih mogućnosti, kao i na obavezu nepristrasnosti medijskog izvještavanja o izbornoj kampanji", istakao je Pjer Pejtie analitičar izborne kampanje.

Evropske mreže organizacija za monitoring izbora (ENEMO) prvi put nadgleda izborni proces u Crnoj Gori.

Na izborima 30. avgusta u Crnoj Gori učestvovaće šest koalicija i šest partija.

XS
SM
MD
LG