Dostupni linkovi

Odgođeni izbori na Novom Zelandu zbog novih slučajeva korona virusa


Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardren
Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardren

Premijerka Novi Zelanda Jacinda Ardern odgodila je izbore za četiri sedmice zbog novog izbijanja zaraze korona virusa u Aucklandu, prenosi agencija Associated Press (AP).

Novozelandski izbori su bili zakazani za 19. septembar, a sada će se održati 17. oktobra. Opozicione partije su tražile odgađanje izbora nakon što je vlada uvela restriktivne mjere na dvije sedmice u Aucklandu i zaustavila izborne kampanje.

Prije posljednjeg izbijanja zaraze korona virusa Novi Zeland je prošao 102 dana bez regostrovanja novozaraženih i prenosa bolesti. Otvoreni su restorani i škole kao i igranje utakmica na stadionima pred publikom. Jedini slučajevi tokom tog perioda bili su putnici koji su se vraćali iz drugih država i koji su morali da na granici idu u karantin.

Zvaničnici vjeruju da je virus ponovo došao na Novi Zeland iz inostranstva, ali još nije sasvim pouzdano određeno kako. Izbijanje zaraze u najvećem gradu Novog Zelanda poraslo je na 58 novih slučajeva za koje se smatra da su svi povezani i medicinski zvaničnici se nadaju da nema širenja izvan ovog klastera.

Ardern je kalkulisala sa mogućnošću da se izbori odgode na dva mjeseca. Rekla je da je pozvala lidere svih političkih partija da se izjasne prije nego što se donese konačna odluka u ponedeljak, 17. avgusta.

XS
SM
MD
LG