Dostupni linkovi

Državljanin Irana osumnjičen za hakerski napad u BiH i Švicarskoj


Ilustrativna slika
Ilustrativna slika

Policijski službenici Odsjeka za borbu protiv kompijuterskog kriminala Federalne uprave policije (FUP) u saradnji sa Europolom identifikovali su državljanina Irana koji je počinio hakerski napad na informacione sisteme Opštine Centar Sarajevo i Univerzitetski tele-informatički centar (UTIC) Sarajevo.

Lice se sumnjiči da je počinilo krivično djelo “Oštećenje računalnih podataka i programa” iz člana 393. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U saopštenju FUP-a navodi se da je osumnjičeni za hakerske napade koristio programe VPN i VPS, kako bi zaštitio svoju lokaciju preko servera u Francuskoj, Njemačkoj, Holandiji i Finskoj sa lokacije grada Chalus u Iranu.

„Internet napad je urađen 05. i 06. Juna 2020. godine, na način da je osumnjičeni iskoristio “ranjivost” u informacionog sistema u vlasništvu Opštine Centar Sarajevo, te u navedenom sistemu instalirao maliciozni kompjuterski program kojim je krao podatke. Nakon toga je zahtjevao plaćanje otkupnine za skidanje malicioznog programa i vraćanje podataka“, saopšteno je iz FUP-a.

Osumnjičeni je izvršio istovjetan internet napad i na informacioni sistem UTIC-a

Navedeni internet napad je u istom vremenu izvršen u smjeru informaicone infrastrukture u Švicarskoj.

Federalna uprava policije je protiv lica R.N.G (1993.) podnijela Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, a o čemu će posredstvom Interpola biti obavještene nadležne službe u Iranu, radi poduzimanja daljih aktivnosti u odnosu na osumnjičenog, navodi se u saopštenju FUP-a

XS
SM
MD
LG