Dostupni linkovi

Migranti prešli Lamanš ka Britaniji deseti dan zaredom


Litice u Doveru na jugu Engleske

U Dover je i danas stigla grupa migranata koja je prešla Lamanš, i to je deseti dan zaredom da migranti dolaze u tu južnu englesku luku, dok britanski zvaničnici zaoštravaju retoriku protiv njih.

Migranti među kojima je bilo i dece dovezeni su na čamcu graničnih snaga u luku u Doveru gde su imigracioni zvaničnici sproveli rutinske provere za simptome korona virusa.

Više od 650 migranata prešlo je Lamanš ovog meseca u malim čamcima ohrabreni povoljnim vremenom. Broj dolazaka dostigao je vrhunac 6. avgusta kada je rekordnih 235 migranata stiglo do Engleske.

Savet okruga Kent, koji nadzire oblast oko Dovera naveo je da ga deli samo nekoliko dana od situacije u kojoj više neće moći da zbrine decu azilatne koja stižu na lokalne obale.

Britanski pokušaji da izvrši pritisak na Francusku da preduzme strože mere radi sprečavanja migranata od kretanja na taj opasan put preko Lamanša, naišao je na bes nekih francuskih zvaničnika.

Gradonačelnica francuske luke Kale je navodno juče rekla da predlozi da se pošalje Kraljveska ratna mornarica u Lamanš da se bavi prelaskom migranata predstavlja "proglašenje pomorskog rata".

"Mi u Kaleu ne želimo više da budemo stalni taoci lekcija britanskih vođa", rekla je gradonačelnica Nataša Bušar francuskoj televiziji Frans 3.

Britanski i francuski zvaničnici sastali su se u utorak u najnovijim pregovorima da pojačaju napore da se zaustavi rekordan broj prelazaka migranata sa francuskih obala u Britaniju.

XS
SM
MD
LG