Dostupni linkovi

Savet Evrope neće pratiti izbore u Crnoj Gori zbog pandemije


Skupština Crne Gore

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PSSE) neće posmatrati parlamentarne izbore u Crnoj Gori, koji su zakazani za 30. avgust, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

“Zbog epidemiološke situacije i ograničenja putovanja u Crnu Goru, koje su na snazi u određenom broju država članica SE, Parlamentarna skupština neće biti u mogućnosti da spovede posmatračku misiju koja je bila određena za praćenje parlamentarnih izbora u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju iz Parlamenta.

O odluci PSEE predsjednika Skupštine Ivana Brajovića pismom je obavijestio Rik Dems predsjednik Parlamentarna skupština Savjeta Evrope.

Dems je u pismu izrazio uvjerenje da će crnogorske vlasti u organizaciji izbora uzeti “u obzir preporuke ranijih” posmatračkih misija.

U Crnoj Gori, u cilju posmatranja izbora, boravi dvadesetjednočlana Međunarodna posmatračka Misija OEBS, koju predvodi Tamás Meszerics.

Misiju čini glavni tim od 11 eksperata iz osam država članica OEBS-a, sa bazom u Podgorici a u različitim regionima Crne Gore od 11. avgusta raspoređeno je deset dugoročnih posmatrača.

Misija će ocjenjivati usklađenost parlamentarnih izbora sa OEBS-ovim i drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore, kao i sa nacionalnim zakonodavstvom.

XS
SM
MD
LG