Dostupni linkovi

Britanskoj policiji šira ovlašćenja za otkrivanje špijuna


Britanski policajci od danas imaju proširena ovlašćenja za kontrolu identiteta i hapšenje osumnjičenih za "neprijateljske strane aktivnosti", a ta mera je doneta kao odgovor na napad nervnim agensom novičokom u Solsberiju 2018. godine kada je London taj napad pripisao Moskvi.

Posebno obučeni policijski službenici će moći da preduzimaju odgovarajuće mere za afere povezane sa špijunažom i stranim mešanjem. Te mere su predviđene zakonom protiv terorizma ibezbednosnosti granica usvojenim prošle godine. Kako prenosi Frans pres, ovim aktima je predviđen i nezavisni nadzor Kancelarije poverenika za istragu.

"U Velikoj Britaniji raste pretnja od neprijateljskih stranih aktivnosti", rekla je ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel.

Bivši špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija su 4. marta 2018. godine pronađeni u besvesnom stanju na jednoj klupi u Solsberiju. Nedeljama su bili u kritičnom stanju u bolnici pošto su otrovani.

London je tada optužio Moskvu da stoji iza trovanja, navodeći da je u napadu korišćen novičok, nervni gas razvijen u SSSR-u. Rusija je odbacila te optužbe.

Afera je izazvala diplomatsku krizu između Londona i britanskih saveznika s jedne strane, i Rusije s druge strane, a i jedna i druga strana su proterale veliki broj diplomata.

XS
SM
MD
LG