Dostupni linkovi

Izrael uspešno testirao unapređeni protivraketni sistem


Lansiranje projektila iz serije Arow, arhivska fotografija
Lansiranje projektila iz serije Arow, arhivska fotografija

Izraelsko Ministarstvo odbrane je saopštilo 13. avgusta da je uspešno testiran unapredjeni sistem odbrane protiv dalekometnih balističkih raketa, javlja agencija Asošijejted pres (AP).

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc je rekao da je uspešno testiranje leta presretača "Erou-2" (Arrow 2) bilo deo tehnoloških napora Izraela da, kako je rekao, osigura da Izrale uvek bude "jedan korak ispred neprijatelja".

"Erou-2" je deo višeslojnog sistema koji je Izrael razvio da se brani protiv raketa kratkog i srednjeg dometa ispaljenih iz pojasa Gaze i Libana, kao i iranskih dugometnih raketa.

Taj sistem uključuje "Gvozdenu kupolu", "Davidovu praćku" i "Erou-3" sistem sposoban za odbranu od pretnji van atmosfere.

Izrael i SAD su zajednički uspešno testirali "Erou-3" prošle godine na Aljasci.

Sistem su razvili Izraelske aero kosmičke industrije sa američkim avio gigantom Boing i postao je operativan u januaru 2017.

"Erou-2" se koristi duže i razmešten je u proteklim godinama da se suprotstavi sirijskim raketama.

Izraelski višeslojni sistemi vazdušne odbrane su dizajnirani da deluju u budućem ratu u kojem će, kako se procenjuje, Izrael biti na meti masivne raketne vatre uperene na sve delove zemlje.

Raketni sistem "Erou" je dizajniran da presretne rakete najvećeg dometa uljučujući one van atmosfere.

Moše Patal iz Ministarstva odbrane rekao je da je Ira najveća pretnja ali da "Erou" može da odgovori na napade iz Iraka, Sirije i drugih mesta, piše AP.

XS
SM
MD
LG