Dostupni linkovi

Francuska šalje dva ratna aviona i fregatu u Sredozemno more


Turski brod Oruč Reis u Mediteranskom moru

Francuska je poslala dva lovačka aviona "rafal" i dva broda Ratne mornarice u istočno Sredozemlje gde je Turska ponovo odaslala u grčki deo mora brod za potragu za gasom i naftom u podmorju, uz pratnju flotile ratnih brodova, te je isplovila i ratna flota Grčke.

Ministarstvo odbrane Francuske je navelo da će dva "rafala" stići danas na Krit i ostati nekoliko dana. Prethodno su bili na Kipru zbog vojne vežbe.

Nosaču helikoptera "Toner" koji je na putu za Bejrut s pomoći, noćas se pridružila fregata "Lafajet" koja stigla iz Larnake, na Kipru, gde je vežbu s grčkom ratnom mornaricom, prenosi agencija Frans pres.

"Cilj ovog vojnog prisustva je nezavisna procena situacije i da se potvrdi privrženost Francuske slobodi i bezbednosti plovidbe na Sredozemlju i poštovanju međunarodnog prava", navelo je Ministarstvo.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je sinoć najavio jačanje francuskog vojnog prisustva, posle telefonskog razgovora s grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom, i pozvao i Grčku i Tursku, članice NATO-a, da se usmere na smirivanje tenzija.

Nešto ranije Makron je pozvao Tursku da obustavi istraživanje za naftom i gasom u spornim vodama u Sredozemnom moru što je dovelo do jačanja tenzija sa Grčkom.

Francuski lider je u razgovoru sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisem izrazio zabrinutost zbog "jednostranog" istraživanja koje vrši Turska.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis danas je zahvalio Francuskoj zbog jačanja vojnog prisustva u istočnom Sredozemlju, prenosi agencija AP.

Micotakis je u poruci napisao da je Emanuel Makron "pravi prijatelj Grčke i čvrst zaštitnik evropskih vrednosti i međunarodnog prava".

Turska je u ponedeljak poslala brod za traganje za gasom i naftom, praćen ratnim brodovima, poslala u protsor između grčkog Krita i Kipra.

Grčka je zato ponovo stavila vojsku u pripravnost i poslala ratne brodove u tu oblast južno od turske obale.

Spor između Grčke i Turske pojačan je početkom sedmice nakon dolaska istraživačkog broda "Oruč reis" u spornu oblast Sredozemnog mora u pratnji vojnih brodova. Grčka tvrdi da se istraživački brod "Oruč Reis" u toj oblasti nalazi ilegalno i u području njenog kontinentalnog dijela, što Ankara negira.

Sporno je i ostrvo Kastelorizo koje je udaljeno samo dva kilometra od južne obale Turske, a 570 kilometara od grčkog kopnenog dijela.

Grčko polaganje prava na vode oko ostrva Kasteloriza zasnovano je na pomorskoj konvenciji UN koju su usvojile brojne zemlje, ali ne i Turska.

Šefovi diplomatija EU o ovom pitanju razgovaraće na vanrednoj telefonskoj konferenciji u petak, 14. avgusta, na zahtjev grčkih vlasti.

XS
SM
MD
LG