Dostupni linkovi

Umirovljeni papa Benedikt XVI., koji je dobio herpes lica, osjeća se bolje


Benedikt XVI., Vatikan, 2013.

Papa emeritus Benedikt XVI., koji je dobio bolni herpes lica, osjeća se bolje, rekao je njegov osobni tajnik Georg Ganswein u nedavnom razgovoru za njemačke medije, prenosi AP.

"Bolest prolazi", rekao je on za njemački list Sudkurier. Ove riječi objavljene u nedjelju (9. kolovoz) od jučer (11. kolovoz) prenose katolički mediji.

Devedesettrogodišnji papa Benedikt oslabljen je lijekovima prepisanim protiv virusa koji je izazvao njegov herpes, ali su doze ipak smanjene prošlog tjedna, rekao je Ganswein koji živi sa umirovljenim papom Benediktom XVI. u manastiru u Vatikanu.

On je rekao kako je herpes koji je zahvatio desnu stranu lica bivšeg pape vrlo bolna bolest ali nije smrtonosna, te je govorio o bolovima "koje ne bi poželio ni svom najgorem neprijatelju".

Oboljenje se dobiva od herpesa zostera, isto kao i ospice te može ponovo da se reaktivira nakon dugog dormantnog perioda.

Bolest se pojavila kada je Benedikt XVI. otišao 18. lipnja zrakoplovom kod svog starijeg brata Georga, u bolnici, za oproštajni četverodnevni posjet u Bavarskoj. To je bilo njegovo prvo putovanje u inozemstvo otkada je napustio pontifikat 2013.

Njegov tajnik je rekao da su bolovi počeli nakon smrti brata. Georg Ratzinger umro je u 97. godini 1. srpnja. Dva brata, koji su obojica postali svećenici istog dana u lipnju 1951. bili su jako bliski.

Novinar Peter Seewald, biograf njemačkog pape, označio je uzbunu nakon sastanka s Benediktom XVI. u subotu 1. kolovoza da mu preda svoje posljednje biografsko djelo. Novinar je rekao da je papa bio jako umoran, da nisu pogođene njegove mentalne sposobnosti i memorija, ali da mu se glas jedva mogao čuti.

Ganswein je tada rekao da nema posebne brige za zdravlje bivšeg pape osim uobičajeno za osobu staru 93 godine koja prolazi kroz najkritičniju fazu bolne bolesti koja nije ozbiljna.

Papa Benedikt XVI., čije je svjetovno ime Joseph Alois Ratzinger, bio je prvi papa koji je dao ostavku u posljednjih 600 godina. On je tada u veljači 2013. naveo zdravstvene razloge za svoj neočekivani odlazak nakon osam godina na čelu Rimokatoličke crkve.

XS
SM
MD
LG