Dostupni linkovi

Parlament Izraela odbacio predlog zakona kojim bi Netanjahu bio smenjen


Zgrada parlamenta Izraela

Izraelski Parlament odbacio je u sredu predlog zakona kojim bi bilo sprečeno da osoba protiv koje je podignuta optužnica, kao što je premijer Izraela Benjamin Netanjahu, obrazuje Vladu.

Pedeset tri poslanika je glasalo protiv, a 37 je podržalo zakon koji je predložio lider opozicije Jair Lapid kako bi diskvalifikovao Netanjahua, optuženog za korupciju, u slučaju novih izbora.

Takav ishod glasanja je pokazao napetost koja postoji u vladajućoj koaliciji, piše AFP.

Ipak, vođa partije centra Plavo i belo Beni Ganc, koji se u maju dogovorio s Netanjahuovim konzervativnom Likudom da obrazuju vladu jedinstva, nije učestvovao u glasanju.

Opozicija je pozvala da Gancova partija glasa "za", a Miki Zohar poslanik iz Likuda je upozorio da bi u tom slučaju u Izraelu ponovo bilo izbora.

Partija Plavo i belo je pre glasanja ocenila da bi usvajanje takvog zakona sada bio jednostavno pokušaj da se destabilizuje čitav politički sistem.

Odbijanje te partije centra da podrži predlog zakona opozicije omogućava da se izbegne momentalno raspuštanje Parlamenta ali ne rešava krizu nastalu oko glasanja za budžet što je glavni nesporazum u odnosima Netanjahua i Ganca.

Ganc zahteva da se usvoji budžet za dve godine kako bi se obezbedila stabilnost vlade i kako je predviđeno koalicionim sporazumom, a Netanjahu želi jednogodišnji budžet tvrdeći da epidemija korona virusa sprečava da se planira dugoročno.

Budžet se mora izglasati do 25. avgusta u protivnom se Parlament raspušta.

Izraelska vlada formirana je posle tri runde izbora za manje od godinu dana na kojima nije bilo jasnog pobednika.

XS
SM
MD
LG