Dostupni linkovi

Pompeo položio venac na spomenik 'Hvala Ameriko' u Plzenu


Američki državni sekretar Majk Pompeo u razgovoru sa šefom češke diplomatije Tomašom Petričekom u Plzenu.

Šef Stejt departmenta, američki državni sekretar Majk Pompeo, položio je danas na početku svoje evropske turneje u Plzenu na zapadu Češke venac na spomenik "Hvala Ameriko", podignut u znak zahvalnosti američkim vojnicima koji su krajem Drugog svetskog rata oslobodili od fašističke okupacije zapadne oblasti Čehoslovačke.

Državni sekretar Pompeo podsetio je pred spomenikom na sovjetsku invaziju Čehoslovačke 1968. godine i agresiju trupa Varšavskog pakta u nastojanju da uguši reforme kojima je liberalno krilo čehoslovačkih komunista nastojalo da da ljudski lik socijalizmu a Kremlj je to video kao kontrarevoluciju koju treba ugušiti tenkovima.

Pompeo je naglasio da je Češka danas demokratska i slobodna i da sada može ona da pomaže ostalima.

"Hvala građanima Plzena i češkom narodu za to što ste podigli ovaj sjajni spomenik. Jedan od natpisa kaže nikada nećemo zaboraviti. I zaista, ovom proslavom održavamo istoriju živom. Pre 75 godina su naši borci predvođeni velikim generalom Patonom odsekli nacističke okove sa zapadne Čehoslovačke", kazao je Pompeo.

Šef češke diplomatije Tomaš Petšiček kazao je da zna koliko su žitelji Plzena bili nesrećni zato što su zbog epidemije virusa korona morali da odlože majsku proslavu 75. godišnjice oslobođenja grada.

"Uveren sam da ćemo se sledeće godine sresti u uobičajenoj masi od desetina hiljada da odamo poštu i kažemo svoje "Hvala Ameriko" za hrabrost, rešenost i žrtve koje si 1945. godine podnela da u Evropi mogu da nastanu mir i bezbednost", kazao je ministar Petšiček.

Šef češke diplomatije najavio je da će sa američkim državnim sekretarom razgovarati pre svega o bezbednosnim pitanjima, o saradnji u Avganistanu i borbi protiv međunarodnog terorizma, ali takođe da bi želeo da razmotri i najnoviji razvoj događaja u Belorusiji gde režim predsednika Aleksandra Lukašenke silom rasteruje demonstracije nakon izbora ovog vikenda.

"Verujem da će Majk Pompeo sa predsednikom Milošom Zemanom i sa predstavnicima Senata parlamenta razmotriti pogled SAD na odnose sa Kinom. Mi kao zemlja članica Evropske unije polazimo od toga da imamo interes da gradimo odnose EU-Kina. Ne želimo da na neki način doprinosimo stvaranju dva bloka, ne želimo povratak ka hladnoratovskom stanju", rekao je danas pred susret sa Pompeom Petšiček.

Glavni susret tokom trodnevne posete Češkoj, prve stanice na evropskoj turneji, čeka Pompea u sredu kada će razgovarati sa češkim premijerom Andrejom Babišem, dok se na sastanak sa predsednikom Češke Milošem Zemanom gleda kao na kurtoazan.

Pompeo će se obratiti u sredu i senatorima češkog parlamenta.

XS
SM
MD
LG