Dostupni linkovi

SZO traži rigoroznu proceduru za odobrenje vakcine


Svetska zdravstvena organizacija (SZO) danas je oprezno reagovala na vest iz Rusije da je proizvedena vakcina protiv korona virusa, podsećajući da su neophodne rigorozne procedure za odobrenje bilo koje vakcine.

"U bliskom smo kontaktu sa Rusima i razgovori se nastavljaju. Pretkvalifikacija svake vakcine mora da prođe kroz rigorozne procedure", izjavio je portparol SZO Tarik Jašarević novinarima odgovarajući na pitanje o vesti iz Rusije o "prvoj vakcini" protiv korona virusa.

Portparol je rekao da pretkvalifikacija uključuje pregled i procenu svih potrebnih podataka o bezbednosti i efikasnosti vakcine, prikupljenih u kliničkim ispitivanjima. Jašarević je dodao da je procedura ista za "svaku kandidat-vakcinu".

SZO je pored pretkvalifikacije za vakcine uvela istu proceduru i za lekove. Proizvođači tako moraju od SZO da traže potvrdu predkvalifikacije što predstavlja vrstu garancije kvaliteta.

SZO je u više navrata pozivala na oprez.

“Skraćeni režim testiranja izaziva globalno zabrinutost zbog preskakanja treće faze u kojoj se tesitra veliki broj ispitanika i obično traje mesecima,” navodi se u instrukcijama Svetske zdravstvene organizacije.

Rusija do sada nije saopštila detalje rezultata ispitivanja vakcine kako bi potvrdila njenu efikasnost.

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da je u Rusiji danas registrovana prva u svetu vakcina protiv kovida-19, prenela je TV Rusija-24.

Ruski ministar zdravlja Mihail Muraško rekao je da je registrovana vakcina jedna od prvih vakcina u svetu i da je potvrđena njena efikasnost i bezbednost.

Ministarstvo odbrane Rusije je 20. jula saopštilo da je završilo kliničko ispitivanje vakcine koju je razradilo zajedno sa Institutom za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamalej.

XS
SM
MD
LG