Dostupni linkovi

Iran: Uhapšeno pet osoba po optužbi za špijunažu


Pripadnici iranskih specijalnih policijskih snaga
Pripadnici iranskih specijalnih policijskih snaga

Iranska policija je uhapsila petoro Iranaca po optužbi za špijunažu u korist Izraela, Britanije i Nemačke. Dvoje je već osuđeno na zatvorsku kaznu, saopštilo je pravosuđe u Teheranu, prenosi Rojters.

"Poslednjih meseci uhapšeno je petoro Iranaca koji su špijunirali za strane obaveštajne službe," izjavio je porparol pravosuđa Golamhosein Esmaili na virtuelnoj konferenciji za novinare.

On je naveo da je Šahram Širkani špijunirao za britansku obaveštajnu službu i pokušavao da regrutuje neke iranske zvanične da radi za MI6.

Esmaili tvrdi da je Širkani dostavio poverljive informacije o Centralnoj banci Irana i ugovorima Ministarstva odbrane.

Masud Mosaheb, bivši generalni sekretar Udruženja iransko-austrijskog prijateljstva, takođe je osuđen na deset godina zatvora po optužbi za špijuniranje za izraelski Mosad i nemačke obaveštajne službe, istakao je Esmaili.

On nije obelodanio imena preostala tri uhapšena Iranca, ali je ukazao da su radili u državnim institucijama.

"Imali smo hapšenja u ministarstvima spoljnih poslova, odbrane i energije kao i Organizaciji za atomsku energiju," naveo je Esmaili.

Nekoliko eksplozija i požara se desilo u blizini iranskih vojnih, nuklearnih i industrijskih objekata poslednjih meseci: od eksplozije u podzemnom nuklearnom postrojenju Natanc do požara u fabrici za razvoj oružja.

Poslanik Džavad Karimi Godusi je izjavio, kako navode iranski mediji, da je do eksplozije u Natancu došlo zbog "kršenja bezbednosnih procedura". Vebsajt "Noor news", blizak elitnoj Revolucionarnoj gardi, kasnije je optužio izvođača radova za eksploziju.

Početkom jula, državna novinska agencija IRNA ukazala je na mogućnost da su sabotaže izazvali "neprijatelji" poput Izraela i SAD, mada nikoga nije direktno optužila, prenosi Rojters.

XS
SM
MD
LG