Dostupni linkovi

Porastao broj poginulih u bujicama na grčkom ostrvu Eviji


Oluja nad ostrvom Evija, 23. jun

Telo jednog seljaka nestalog u bujicama od oluje na grčkom ostrvu Evija tokom vikenda, nađeno je danas kilometrima daleko, u moru, saopštila je Obalska straža, čime je broj poginulih tokom oluje porastao na osam.

Među žrtvama bujica su jedan stariji bračni par koji se udavio u svojoj poplavljenoj kući i jedna osmomesečna koja je nađena u poplavljenom prizemnom stanu.

U delovima planinske Evije za nekoliko sati tokom noći između subote i nedelje palo je 80 odsto godišnje količine kiše, saopštila je Meteorološka služba.

Jedna planinska rečica koja leti jedva teče, nadošla je i poplavila deo sela Politika, primoravši mnoge stanovnike da se popnu na krovove da bi se spasli.

Vlasti su procenile da je 3.000 kuća delimično ili u potpunosti uništeno u tom i u nekoliko drugih siromašnih sela, a policija je saopštila da su mnogi lokalni putevi neprohodni.

Grčki premijer Kirijakos Mitsotakis pregledao je u ponedeljak iz helikoptera pogođeni region, sastao se sa lokalnim stanovnicima i obećao brzu pomoć.

Ista oblast je pretrpela poplave i 2009. godine, rekli su stanovnici, ali od tada nisu preduzete mere da bi se to sprečilo.

Opozicija danas navodi da je Vlada krivac za posledice poplave jer je Meteorološka služba u subotu, satima pre oluje, dala državnim organima hitno i precizno upozorenje na obilnu kišu, ali vlasti nisu postupile u skladu s planom civilne zaštite.

XS
SM
MD
LG