Dostupni linkovi

Osude iz EU nasilja protiv demonstranata u Bjelorusiji nakon proglašenja izbornih rezultata


Ursula fan der Lajen, predsjednica Evropske komisije

Predsednica Evropske komisije Ursula fan der Lajen (von der Leyen) je osudila nasilje protiv demontranata u bjeloruskim gradovim.

"Uznemiravanje i nasilna represija mirnih demonstranata nema mesta u Evropi. Temeljna prava u Belorusiji moraju se poštovati. Pozivam bjeloruske vlasti da obezbijede tačno prebrojavanje i objavljivanje glasova na jučerašnjim izborima", objavila je fan der Lajen na Tviteru.

Poljski premijer Mateuš Moraviečki ( Mateusz Morawiecki) je ranije u toku dana pozvao lidere evropskih institucija da sazovu vanredni samit EU kako bi se raspravljalo o situaciji u Bjelorusiji.

Objava fan der Lajen na socijalnim mrežama nije se bavila ovim pozivom. Imajući u obzir da su EU institucije zatvotene i toku letnjih odmora, malo je vjerovatbo da bi moglo doći do ikakovog okuoljanja prije kraja avgusta kada se završavaju odmori.

U Berlinu će se održati sastanak ministara inostranih poslova zemalja EU između 27. i 28. avgusta i to je najverovatnije najranija prilika kada će se formalno raspravljati o situaciji u Belorusiji nakon predsjedničkih izbora u zemlji.

Visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj (Josep Borell) i evropski komesar a proširenje i evropsko susjedstvo Oliver Varhelji (Varhelyi) su izašli sa zajedničkim saopštenjem u kojem su naglasili da je izborna noć u Bjelorusiji "bila kršena neproporcionalnim i neprihvatljivim nasiljem države nad mirnim demonstrantima", koje je rezultialo i ubistvom jednog građanina.

"Nakon neviđene mobilizacije za slobodne izbore i demokratiju, bjeloruski narod sada očekuje da se njihovi glasovi tačno broje. Bitno je da Centralna izborna komisija objavi rezultate koji odražavaju izbor bjeloruskog naroda", podvukli su Borelj i Varhelji.

Oni u saopštenju osuđu nasilje i pozivaju se hitno puste svi pritvoreni tokom prošle noći.

Traže od vlasti u Minsku da obezbijedi poštovanje osnovnog prava na mirno okupljanje. Šef evropske diplomatije i evropki komesar su upozorili da će i dalje pomno pratiti dešavanja u zemlji "kako bismo procijenili kako dalje oblikovati odgovor i odnose EU sa Bjelorusijom s obzirom na razvoj situacije".

XS
SM
MD
LG