Dostupni linkovi

Osude iz EU nasilja protiv demonstranata u Bjelorusiji nakon proglašenja izbornih rezultata


Ursula fan der Lajen, predsjednica Evropske komisije
Ursula fan der Lajen, predsjednica Evropske komisije

Predsednica Evropske komisije Ursula fan der Lajen (von der Leyen) je osudila nasilje protiv demontranata u bjeloruskim gradovim.

"Uznemiravanje i nasilna represija mirnih demonstranata nema mesta u Evropi. Temeljna prava u Belorusiji moraju se poštovati. Pozivam bjeloruske vlasti da obezbijede tačno prebrojavanje i objavljivanje glasova na jučerašnjim izborima", objavila je fan der Lajen na Tviteru.

Poljski premijer Mateuš Moraviečki ( Mateusz Morawiecki) je ranije u toku dana pozvao lidere evropskih institucija da sazovu vanredni samit EU kako bi se raspravljalo o situaciji u Bjelorusiji.

Objava fan der Lajen na socijalnim mrežama nije se bavila ovim pozivom. Imajući u obzir da su EU institucije zatvotene i toku letnjih odmora, malo je vjerovatbo da bi moglo doći do ikakovog okuoljanja prije kraja avgusta kada se završavaju odmori.

U Berlinu će se održati sastanak ministara inostranih poslova zemalja EU između 27. i 28. avgusta i to je najverovatnije najranija prilika kada će se formalno raspravljati o situaciji u Belorusiji nakon predsjedničkih izbora u zemlji.

Visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj (Josep Borell) i evropski komesar a proširenje i evropsko susjedstvo Oliver Varhelji (Varhelyi) su izašli sa zajedničkim saopštenjem u kojem su naglasili da je izborna noć u Bjelorusiji "bila kršena neproporcionalnim i neprihvatljivim nasiljem države nad mirnim demonstrantima", koje je rezultialo i ubistvom jednog građanina.

"Nakon neviđene mobilizacije za slobodne izbore i demokratiju, bjeloruski narod sada očekuje da se njihovi glasovi tačno broje. Bitno je da Centralna izborna komisija objavi rezultate koji odražavaju izbor bjeloruskog naroda", podvukli su Borelj i Varhelji.

Oni u saopštenju osuđu nasilje i pozivaju se hitno puste svi pritvoreni tokom prošle noći.

Traže od vlasti u Minsku da obezbijedi poštovanje osnovnog prava na mirno okupljanje. Šef evropske diplomatije i evropki komesar su upozorili da će i dalje pomno pratiti dešavanja u zemlji "kako bismo procijenili kako dalje oblikovati odgovor i odnose EU sa Bjelorusijom s obzirom na razvoj situacije".

XS
SM
MD
LG