Dostupni linkovi

CIK: Lukašenko osvojio 80 odsto glasova


Članovi Centralne izborne komisije Belorusije tokom objave preliminarnih rezultata predsedničkih izbora, 10. avgust 2020.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko osvojio je šesti mandat na predsedničkim izborima sa 80 odsto glasova, objavila je preliminarne rezultate u ponedeljak ujutru Centralna izborna komisija.

Svetlana Tikhanouskaya, bivša učiteljica engleskog jezika koja se na izborima u nedjelju pojavila kao Lukašenkov glavni rival, osvojila je 9,9 odsto glasova, saopšteno je iz CIK-a, prenosi Rojters.

Preliminarni rezultati objavljeni su nakon sukoba policije sa demonstrantima u nekoliko gradova širom Belorusije, koji ne priznaju rezultate i tvrde da su ozbori namešteni.

Grupa za zaštitu ljudskih prava Vyesna je objavila da je u sukobima poginula jedna osoba, desetine su povređene, a više od stotinu uhapšeno.

Predizbornu kampanju su obeležila hapšenja i pritvaranja opozicionih političara i aktivista i neprijavljeni protesti.

Poslednji predsednički izbori po mnogim procenama su bili najteži za Lukašenka, autoritarnog lidera koji je na vlasti od 1994. godine.

Poverenje u Lukašenka, koga nazivaju i "poslednjim diktatorom u Evropi" opalo je dobrim delom zbog njegovog odnosa prema pandemiji izazvanoj korona virusom. Lukašenko je pandemiju nazvao "psihozom" koja se može sprečiti pijenjem vodke, voženjem traktora ili odlaskom u saunu. Neki su uporedili Lukašenkov odgovor na pandemiju s postupanjem sovjetske vlade u nuklearnoj katastrofi u Černobilu.

Posle meseci negiranja, Lukašenko (65) je i sam testiran pozitivno na korona virus.

Lukašenko se, uz krizu izazvanu korona virusom, suočava i sa otporom oko ekonomske integracije Belorusije sa Rusijom i prigovorima sa Zapada o stanju ljudskih prava.

Izbore u Belorusiji već godinama zapadne vlade i posmatrači smatraju nepoštenim i neslobodnim.

XS
SM
MD
LG