Dostupni linkovi

Ministarka informisanja Libana najavila ostavku zbog eksplozije


Demontranti ispred zgrade Ministarstva spoljnih poslova, subota 8. avgust

Ministarka informisanja Libana Manal Abdel Samad najavila je svoju ostavku pozivajući se na propust Vlade da sprovede reforme, i katastrofalnu eksploziju koja je potresla Bejrut.

To je prva ostavka jednog člana Vlade Libana posle razorne eksplozije u utorak u bejrutskoj luci koja je još više podstakla gnev javnosti zbog nemarnosti lidera, navodi Frans pres.

"Posle ogromne katastrofe u Bejrutu podnosim svoju ostavku. Izvinjavam se Libancima, nismo mogli da ispunimo njihova očekivanja", rekla je ministarka u kratkom obraćanju preko televizije.

Njena ostavka podneta je u jeku sve snažnijeg nezadovoljstva vladajućom elitom koju građani optužuju za loše upravljanje državom i za korupciju koja je, kako optužuju vlasti, i dovela do razorne eksplozije u skladištu bejrutske luke.

Dan ranije, u subotu uveče, premijer Libana Hasan Diab najavio je da će predložiti da se održe prevremeni parlamentarni izbori.

U govoru preko televizije predsednik Vlade Libana je procenio da samo "prevremeni izbori mogu omogućiti da se izađe iz krize".

On je izrazio spremnost da ostane na vlasti tokom dva meseca kako bi omogućio političarima da zajedno rade na sprovođenju strukturalnih reformi, preneo je Asošiejted pres.

Premijer je pozvao sve političke partije da ostave po strani svoje nesporazume i sarađuju.

Njegovom obraćanju prethodili su protesti na ulicama Bejruta, tokom kojih je jedan policajac poginuo, dok je povređeno preko 110 učesnika demonstracija.

U eksploziji 4. avgusta, poginulo je skoro 160 ljudi i 6.000 ih je povređeno dok se desetine vode kao nestale.

Posle eksplozije u glavnom gradu Libana, Bejrutu, ostao je krater dubine 43 metra, prenela je u nedelju televizija Skaj njuz Arabija pozivajući se na izvore u libanskoj policiji.

Eksplozija se dogodila u skladištu gde je 2.750 tona amonijum nitrata stajalo šest godina "bez mera predostrožnosti".

XS
SM
MD
LG