Dostupni linkovi

Belorusija bira predsednika


U Belorusiji su otvaranjem više od 5.700 biračkih mesta, u nedelju ujutru počeli predsednički izbori, saopštila je centralna izborna komisija te zemlje.

Pravo glasa ima oko 6,8 miliona Belorusa, a posmatrači ocenjuju da će šeste predsedničke izbore od osamostaljenja Belorusije od nekadašnjeg Sovjetskog saveza obeležiti visoka izlaznost.

Uz Lukašenka, koji pokušava da osvoji šesti mandat, kandidati su i kopredsednik pokreta Govori istinu Andrej Dmitrijev, bivša poslanica u Donjem domu parlamenta Ana Kanopatska, domaćica Svetlana Tikanovska i lider Beloruske socijal-demokratske stranke Sergej Čerčen.

Predizbornu kampanju su obeležila hapšenja i pritvaranja opozicionih političara i aktivista i neprijavljeni protesti.

Današnji predsednički izbori po mnogim procenama su i najteži za Lukašenka, autoritarnog lidera koji je na vlasti od 1994. godine.

Poverenje u Lukašenka, koga nazivaju i "poslednjim diktatorom u Evropi" opalo je dobrim delom zbog njegovog odnosa prema pandemiji izazvanoj korona virusom. Lukašenko je pandemiju nazvao "psihozom" koja se može sprečiti pijenjem vodke, voženjem traktora ili odlaskom u saunu. Neki su uporedili Lukašenkov odgovor na pandemiju s postupanjem sovjetske vlade u nuklearnoj katastrofi u Černobilu.

Posle meseci negiranja, Lukašenko (65) je i sam testiran pozitivno na korona virus.

Lukašenko se, uz krizu izazvanu korona virusom, suočava i sa otporom oko ekonomske integracije Belorusije sa Rusijom i prigovorima sa Zapada o stanju ljudskih prava.

Izbore u Belorusiji već godinama zapadne vlade i posmatrači smatraju nepoštenim i neslobodnim. Tokom kampanje za današnje izbore na stotine aktivista opozicije je hapšeno, a glavne ličnosti koje vode opoziciju sprečene da se kandiduju u trci za predsednika.

XS
SM
MD
LG