Dostupni linkovi

Četvrti Kanađanin osuđen u Kini na smrtnu kaznu zbog droge


Robert Schellenberg, jedan od osuđenih Kanađana na smrt, 15. januar 2019.
Robert Schellenberg, jedan od osuđenih Kanađana na smrt, 15. januar 2019.

Kineski sud izrekao je danas još jednom kanadskom državljaninu smrtnu presudu zbog trgovine drogom.

Reč je o četvrtom kanadskom državljaninu koji je u Kini osuđen na smrtnu kaznu za manje od dve godine, prenosi AP.

Ovaj kanadski državljanin, koji je na kineskom identifikovan kao Je Đijanhui, osuđen je zbog "trgovine drogom i proizvodnje droge", saopštio je sud u Fošanu, u Kini. Ovu presudu će razmotriti viši sud.

Još jedan od optuženih u ovom postupku je osuđen na smrt, a četvorica na od sedam godina do doživotne kazne zatvora.

Vlasti su kod šestoro optuženih zaplenile 217 kilograma ekstazija, a sudilo im se za prestupe iz 2015. i 2016. godine.

Dan pre toga na smrtnu kaznu je osuđen i kanadski državljani Su Vejhong. Kanađanin Robert Šelenberg (Schellenberg) osuđen na smrtnu kaznu za trgovinu drogom u iznenadno obnovljenom postupku ubrzo nakon što je 2018. u Kanadi pritvorena ćerka osnivača kineske kompanije Huavej Meng Vanžu 2018.

U aprilu 2019. godine smrtna kazna je izrečena i Fan Veju po optužbi za krijumčarenje droge.

Portparol Ministarstva inostranih poslova u Pekingu Vang Venbin je izjavio da je Kina “pravna država i relevantni pravosudni organi vode slučaj nezavisno striktno u skladu sa zakonom”.

Kina, kao i mnoge druge azijske zemlje, najoštrije kažnjava proizvodnju i trgovinu drogom, podseća AP.

Presuda dolazi u trenutku zategnutih odnosa dve zemlje.

Kina je takođe pritvorila bivšeg kanadskog diplomatu Majkla (Michael) Kovriga i kanadskog preduzetnika Majkla Spejvora (Michael Spavor) nekoliko sedmica nakon slučaja Meng, po osnovu neodređenih optužbi za ugrožavanje nacionalne bezbednosti.

U međuvremenu, Peking je uveo restrikcije na uvoz pojedinih proizvoda iz Kanade, uključujući ulje iz semena kanole, u očitom nastojanju da izdejstvuje oslobađanje Mengove, koja se nalazi u kućnom pritvoru u Vankuveru u jednom od njenih apartmana.

Meng Vanžu traže američke vlasti zbog navoda da je ta kompanija pokušala da proda opremu Iranu uprkos sankcijama. Njeno hapšenje je razgnevilo zvanični Peking koje su to okvalifikovalo kao politički potez u cilju obzudavanja Kine da postane globalna tehnološka sila.

Vang je nazvao hapšenje Meng “ozbiljnim političkim incidentom” i zatražio je njeno oslobađanje.

“Kada je reč o kinesko-kanadskim odnosima, Kina nije odgovorna za trenutne teškoće. Kanadska strana veoma dobro zna šta je suština problema,” istakao je portparol Ministarstva inostranih poslova Kine.



XS
SM
MD
LG