Dostupni linkovi

Italija: Evakuacija zbog mogućeg odvajanja glečera


Deo glečera Planpensije
Deo glečera Planpensije

Ogromni deo glečera na italijanskoj strani najvišeg vrhaa Alpa, Monblana preti da se surva zbog vrućine zbog čega je naložena hitna evakuacija meštana i turista.

Masa leda, procenjena na 500.000 kubnih metara, samo što se nije otkačila od glečera "Planpensije" (Planpincieux) u mestu Kurmajor u dolini Aoste kod granice sa Francuskom, javlja agencija Frans pres (AFP).

"Skoro je veličine katedrale u Milanu, ili fudbalskog terena prekrivenog sa 80 metara leda", navele su lokalne vlasti i dodale da bi survavanje tolike količine leda niz planinu izazvalo veliku materijalnu štetu u široj zoni, kao lavina.

Vlasti su dodale da je stanje kritično naredna 72 sata.

Italijanski izlaz iz tunela Monblan, vitalnog puta između Francuske i Italije, iako je u blizini, nije direktno ugrožen, ali nekoliko puteva u dolini Val Fere je zatvoreno.

Lokalne vlasti su zabrinute zbog očekivanog rasta temperature u naredna tri dana.

U septembru i oktobru 2019. godine, taj lednik već je pretio da će se delimično otkinuti, u delu od gotovo 250.000 kubnih metara. Od tada su preduzete mere nadzora.

Deo lednika koji preti da će se survati je između 2.600 i 2.800 metara nadmorske visine, a pukotina je već tolika da se nadzire iz helikoptera.

XS
SM
MD
LG